Comisia juridică şi Comisia pentru transporturi ale Camerei Deputaţilor au dat marţi un raport favorabil pentru proiectul de lege pentru modificarea art.109 din Codul Rutier, care prevede, printre altele, că prezenţa maşinilor de poliţie cu radar trebuie presemnalizată prin panouri, cu 500-1.000 de metri înainte.
Iniţiatorul proiectului de lege, deputatul PNL Florin Roman, susţine că radarele trebuie semnalizate la fel cum se face în toate ţările civilizate, iar măsurile asemănătoare în alte ţări au dus la scăderea numărului de decese în accidentele rutiere.
Deputatul USR Cătălin Drulă a spus că proiectul de lege a revenit într-o formă “oribilă” şi critică partidele politice care au votat aceste modificări. Totodată, deputatul USR Cătălin Rădulescu a anunţat că a cerut Poliţiei ca în două săptămâni să vină cu propuneri de modificare a legislaţiei rutiere, astfel încât limita de viteză în toate localităţile să fie de 70 de kilometri pe oră.
Astfel, potrivit modificărilor adoptate de cele două comisii, “maşinile de poliţie cu radar sau poliţistul cu radar de tip pistol trebuie presemnalizaţi cu un panou afişat cu 500-1.000 de metri înainte pe sensul de mers”.
De asemenea, panoul care atenţionează existenţa unui radar se montează de către administratorul drumului, la solicitarea poliţistului.
Pe lângă faptul că maşinile de poliţie trebuie să fie inscripţionate cu însemnele Poliţiei Române, potrivit unei completări aduse amendamentului, acestea trebuie să fie poziţionate vizbil.
Tot comisiile au decis că dispozitivele radar de tip pistol nu pot fi folosite la mai mult de zece metri de maşina de poliţie.
Guvernul a anunţat că nu susţine această iniţiativă.
Proiectul de lege a fost iniţiat de către deputatul PNL Florin Roman, iar cu propuneri de modificări au contribuit şi parlamentari ai PSD şi UDMR.
“Iar o să sară deontologii de doi metri. Raport final pe proiectul de lege privind interzicerea radarelor ilegale. Nu a radarelor legale. Acestea trebuie semnalizate aşa cum se întâmplă în toată lumea civilizată şi unde implementarea legilor similare a dus la scăderea numărului de victime din accidente rutiere. Avem mulţi decedaţi pe şosele în primul rând că avem drumuri proaste. Apoi neatenţia la volan şi consumul de alcool. Ceea ce este în prezent nu e în regulă. Prevenţia trebuie să devină prioritară! Acolo unde sunt machete cu maşini de poliţie, numărul accidentelor soldate cu victime scade. În paralel au crescut amenzile pentru cei care nu respectă regulile în trafic!”, a anunţat Florin Roman pe contul său de Facebook.
La rândul său, deputatul USR Cătălin Drulă a spus că proiectul de lege a revenit într-o formă “oribilă”, anunţând că, deşi a fost iniţial respins de Comisia de transporturi, acum a fost adoptat.
“A revenit proiectul de lege cu interzicerea radarelor într-o formă oribilă care face practic imposibilă aplicarea Codului Rutier în ce priveşte viteza. După promulgare, va fi liber la călcat pedala. Deşi iniţial fusese respins proiectul în Comisia de Transporturi, se pare că s-au dus negocieri şi de data asta a fost votat în Comisiile reunite de toate partidele politice în afară de USR”, a scris şi Drulă pe Facebook.
El ironizează amendamentul care prevede afişarea unui panou care să anunţe prezenţa unui radar şi critică restul partidelor care au votat raportul.
“S-a transformat într-o caricatură controlul şi aplicarea legii rutiere în ce priveşte viteza de circulaţie: “atenţie că în 500 de metri trebuie să mergeţi un pic încet vreo 2-300 de metri, apoi puteţi s-o călcaţi din nou”. Oribil sentimentul când vezi că toate celelalte partidele politice votează la unison mizeria asta. La fiecare vot: pădure de mâini pentru, 6 voturi împotrivă de la USR. Imuni la argumente, imuni la absurditatea prevederilor. Inclusiv membrii acestor partide care păreau oameni rezonabili”, a mai spus acesta.
Deputatul numeşte “dezgustătoare” lipsa de recţie a MinisteruluI de Interne şi spune că Guvernul a anunţat că nu susţine proiectul, dar nu a făcut nimic altceva.
“Dezgustătoare lipsa de reacţie a Ministerului Afacerilor Interne, reprezentantul tăcea mâlc până când am cerut eu explicit să i se dea cuvântul şi conform procedurii să exprime poziţia Guvernului. A bâiguit că Guvernul nu susţine iniţiativa şi că face mult mai greu să aplice legea, dar atât. Mi-era mie ruşine de uniforma şi meseria acestui domn. Mâine legea merge la dezbatere în plen şi la votul final. Cu toate partidele în afară de USR în spatele ei. Ne vom opune şi o vom ataca pe toate căile”, a continuat acesta.
Deputatul USR Cătălin Rădulescu a anunţat că a cerut Poliţiei ca în două săptămâni să vină cu propuneri de modificare a legislaţiei rutiere, astfel încât limita de viteză în toate localităţile să fie de 70 de kilometri pe oră.
“Noi vom face o modificare la Codul Rutier, şi anume am cerut Poliţiei ca în termen de două săptămâni să găsească o soluţie ei singuri, astfel încât să fie uniformă peste toţi. Să nu existe localităţi unde limita este 50 (de kilometri pe oră – n.r.) şi în altele 70. Adică să fie peste tot 70. Cum o vor face, treaba lor. Hai să îi punem să mai muncească şi cu creierul decât numai cu buzunarul cetăţenului”, a spus Rădulescu.
ATENȚIE, ȘOFERI! Traficul rutier pe Calea Victoriei din București este restricționat, marți. La ce oră va reveni la norm... Schimbarea pe care trebuie să o ştie TOŢI ŞOFERII! Se va întâmpla, în curând, cu RADARELE Poliţiei: "Este imposibil...