- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Dacă îți cumperi mașini SH, ești în pericolul de a fi amendat sau chiar să rămâi fără permisul de conducere dacă automobilele au probleme tehnice. Autoritățile atrag atenția că sunt mii de astfel de cazuri.
Anul trecut, au fost aduse din străinătate aproape o jumătate de milion de mașini second-hand și alte aproape 600.000 de automobile la mâna a doua au fost revândute în țară.
Este un număr alarmant de mare de mașini SH, dar nu anul fabricației este cel mai important, ci mai degrabă starea lor tehnică. Tot în 2018, în jur de 70.000 de mașini au fost trase pe dreapta de polițiști și, potrivit controalelor făcute de Registrul Auto Român (R.A.R.), jumătate dintre ele prezentau probleme tehnice:
31% – probleme la instalația de iluminare și de semnalizare
24% – emisiile poluante depășeau limita admisă
13% – probleme cu roțile și suspensiile
12% – probleme de vizibilitate
4% – probleme cu sistemul de frânare
Ce riști dacă mașina ta are una sau mai multe probleme tehnice
Spun că riști amendă dacă ai mașină mai veche pentru că autoturismele din această categorie sunt principalele vizate de polițiști, scrie Playtech.ro. Chiar dacă tu ești un șofer model și nu încalci regulile de circulație, poți fi, totuși, sancționat pentru starea în care se află mașina ta.
De regulă, starea autoturismului se verifică prin Inspecția Tehnică Periodică (ITP). Mulți se asigură că obțin una superficială, ca să se asigure în fața polițistului când sunt verificați. Dar, degeaba scrie în document că mașina ta merge ca un Ferrari, dacă în acel moment îi pică până și bara de protecție.
Amenzile pot fi de până la 2.000 de lei, iar în cazul în care probleme tehnice pun în pericol alte persoane, ți se reține și permisul de conducere:
„În cazul în care se constată deficienţe majore amenzile aplicate sunt până la 1.960 de lei. De asemenea, se reţine certificatul de înmatriculare şi dacă neconformităţile sunt încadrate ca fiind defecte periculoase la sistemul de frânare sau mecanismul de direcţie se reţine şi permisul de conducere”, precizează șeful ITP al Departamentului de Supraveghere Parc Național de Vehicule, Claudiu Mija.
Când intră în vigoare noul Cod Rutier. Ce modificări importante aduce pentru șoferi... Codul Rutier 2019. Atenție mare șoferi, unele amenzi au crescut și de zece ori!...