Cod Rutier 2019. Cum se anulează rapid o amendă și ce trebuie să știi.
Șoferii care primesc amenzi de circulație și nu le plătesc ar putea să scape de ele, în anumite condiții. După o perioadă, orice amendă contravențională se prescrie dacă cel dator nu a fost executat silit.
Cod Rutier 2019. Dacă un șofer se simnte neîndrăptățit de amenda primită, trebuie să știe că poate contesta procesul-verbal de sancționare a contravenției.
Cod Rutier 2019. Cum se contestă o amendă
Contestarea unui proces-verbal de contravenție pentru amenzile din trafic se face în 15 zile de la momentul când este înmânat sau comunicat, conform legislației. De preferat este ca amenda să fie plătită în cel mult 15 zile pentru a nu pierde beneficiul plății unei valori multi mai mici, scrie avocatnet.ro.
Potrivit legii, "Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia".
Tremenul pentru contestarea procesului verbal este de 15 zile de când acesta a ajuns în posesia noastră, iar plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția. Termenul de judecată fixat de judecător nu va depăși 30 de zile.
Plângerea se depune alături de alte probe la dosarul cauzei, iar copia procesului verbal nu trebuie să lipsească.
Plângerea suspendă executarea amenzilor de la data înregistrării la instanță și până la data pronunțării hotărârii judecătorești, conform Codului Rutier, iar recuperarea banilor pierduți se face dacă se obține câștig de cauză.
Cod Rutier 2019. Punctul-amendă a rămas tot la valoarea de 145 de lei.
Atenție, șoferi! Telefonul mobil vă poate scăpa de amendă. Ce trebuie să faceți... Zi de zi, milioane de șoferi se expun... morții! Secretul despre volanul mașinii pe care puțini îl cunosc!...