Noile reglementări ale Codului Rutier prevăd și că cei care sunt prinși vorbind la telefon în timp ce se află la volan să poată fi sancționați prin suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.
Citește și: Cine sunt persoanele care nu vor mai putea să obțină permis de conducere
Cele mai importante modificări aduse codului rutier de la 1 iulie
- Obligativitatea terminării celor 10 clase
Potrivit noului cod rutier, toți cetățenii care își doresc să obțină permisul de conducere trebuie să fi terminat cel puțin 10 clase. Ei trebuie să facă dovada terminării studiilor. Prin această nouă regulă impusă prin Codul Rutier se dorește evitarea analfabeților. Pe de o parte, aceștia sunt tot mai des întâlniți de polițiști în trafic. Pe de altă parte, au existat numeroase cazuri prezentate de media în care șoferii nu știau nici măcar să se semneze, dar dețineau un permis de conducere.
- Reguli noi pentru şoferii în vârstă
Reglementările care intră în vigoare de la 1 iulie 2020 îi vizează și pe cei care dețin deja permis de conducere, in special pe cei mai în vârstă. Cei trecuți de prima tinerețe sunt obligați să se prezinte mai des la controalele medicale, mai ales dacă suferă de boli de inimă sau de diabet.
Schimbări în Codul Rutier de la 1 iulie 2020. Amenzi pentru depășirea limitelor de viteză
Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile.
*Codul Rutier se schimbă de la 1 iulie
În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.
În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa a VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an.
În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani.
Un producător a dezvoltat baterii pentru maşini electrice care funcţionează două milioane de kilometri... Vești excelente pentru cei care au drum spre mare! Când vor fi ridicate restricțiile de circulație de pe Autostrada Soar...