Ești fermier și cauți să-ți ușurezi munca și să crești gradul de productivitate pentru afacerea ta în agricultură? Ai nevoie de utilajele potrivite, iar alegerea lor poate părea, la prima vedere, una dificilă. Nu și dacă ții cont de câteva sfaturi utile. Milioane de tractoare și utilaje agricole se vând anual în toată lumea, astfel că pe piața există o gamă variată, cu specificații și prețuri diferite.
Înainte să-l cumperi este important să stabilești care sunt nevoile afacerii tale, să te documentezi, să-ți stabilești bugetul și să studiezi oferta de tractoare de pe piață pentru a alege în consecință.
Iată de ce trebuie să ții cont când decizi să achiziționezi un tractor:
Alege tractorul în funcție de buget și de lucrările pe care le vei efectua
Tractorul potrivit se selectează în funcție de lucrările efectuate și puterea acestuia. Cu cât trebuie să lucrezi o suprafață mai mare, cu atât și puterea tractorului trebuie să fie mai mare. O important majoră o are și firma producătoare. Sunt firme care produc modele mai scumpe, dar mai fiabile. Un exemplu în acest sens este brandul John Deere, care produce tractoare pentru orice nevoie, de la tractoare pentru grădină, cu o putere foarte mică (35 cai putere), până la cele mai mari tractoare, chiar și pe șenile, cu o putere de ajunge până la 620 cai putere.
Alte firme pentru care oprează fermierii sunt Fend, Case, New Holland și Claas. Există, însă, și variante mai ieftine pentru achiziționarea unui astfel de utilaj, preferate în special pentru cei începători și care au un buget limitat. Firma românească Irum produce modele accesibile, dar și tractoare Belarus. Astea au un consum mic, iar prețul pieselor este destul de scăzut în comparație cu celelalte branduri, astfel că și-a câștigat statutul de cel mai ieftin tractor.
Prețul tractoarelor variază în funcție de firma care îl produce, de putere, dimensiuni și de dotările și accesoriile pe care le are. Un astfel de utilaj costă de la câteva mii de euro, până la zeci de mii de euro, cele mai ieftine tractoare fiind cele mai puțin puternice care se folosesc, în general, pentru grădini sau suprafețe de teren mici. Un tractor cu 25 de cai putere, tracțiune 4x4, accesorizat cu plug, remorcă, motocositoare și cultivatoare pornește de la prețul de 10.000 de euro.
Tractorul Universal U650, varianta ieftină și utilă pentru lucrările mici
O variantă luată în calcul de mulți dintre fermierii români sunt tractoarele U650. De producție 100% românească, utilajul agricol universal se vinde în general cu câteva mii de euro, la mâna a doua, între 2.000 și 6.000 de euro, costul variind în funcție de utilitățile pe care le are, plug, disc, instalație de erbicidat, dar mai ales de starea tehnică. A primit denumirea de universal pentru că este folosit la toate tipurile de lucrări agricole, arat, discuit, semănat, lucrări de întreținere a culturilor, cosit sau transport.
Ia în calcul costurile de după achiziție: piese de schimb, revizii
Un alt criteriu pe care fermierii îl iau în calcul când își achiziționează utilajul potrivit este servizarea. Alegerea tractorului se face și în funcție de firma care îți oferă cel mai bun și rapid service. Verifică dacă se găsesc piese de schimb și dacă firma modelului ales le produce. Vei evita astfel riscul de a nu găsi elemente de tip consumabil sau chiar piese de înlocuire.
Dacă ai un buget mediu, poți opta la început pentru un tractor la mână a doua, întrucât prețurile tractoarelor noi sunt destul de mari. Trebuie să inspectezi cu atenție utilajul și să verifici dacă funcționează în parametri normali. Cere părerea unui specialist, căci defectele utilajelor agricole sunt foarte greu de depistat și te poți trezi în situația de a investi bani în el după doar câteva luni de la cumpărare.
Sursa foto: LaJumate.ro
Sfaturi pentru mentenanta masinii... Cele mai ieftine tractoare de vânzare pe internet în Romania: Top 3 tractoare...