Antena Căutare

De ce sunt scumpi carburantii

Sunt multi cei care spun ca benzina este scumpa (si) pentru ca profiturile companiilor petroliere sunt uriase. Totusi, cat de mari pot fi aceste profituri?

British Petroleum (BP) raporteaza un profit de 5,3 miliarde de dolari pe al doilea trimestru din anul 2011, dupa ce a incheiat primul trimestru cu un profit de 5,5 miliarde.

Poate ca sumele nu par exagerate, in sine, tinand cont ca vorbim de un gigant din domeniul energetic, dar, privite in context, sunt uimitoare.

Iar contextul este urmatorul:

1. Anul trecut, BP a cheltuit 41 de miliarde de dolari (de peste doua ori si jumatate suma profitului din 2009) in urma accidentului din aprilie, la paltforma Deepwater Horizon din Golful Mexic, care a ucis 11 oameni si a deversat in largul coastelor SUA peste 4 milioane de barili de titei, provocand o catastrofa ecologica.

2. Cele 41 de miliarde nu includ amenda pe care BP va fi obligata sa o achite Agentiei pentru Protectia Mediului din SUA, amenda care este intre 1.100 si 4.300 de dolari/baril. BBC News estimeaza ca amenda va fi de 19 miliarde de dolari.

3. Desemenea, este de asteptat ca BP sa fie obligata la plata altor miliarde de dolari, in urma pierderii sau negocierii sutelor de dispute juridice in care a fost implicata in urma accidentului din aprilie 2010.

4. Productia de petrol a BP a scazut cu 11 procente, in urma suspendarii operatiunilor in Golful Mexic.

Ce a favorizat cresterea profitului BP? Cresterea pretului barilului, in urma conflictului din Libia.

Pe de alta parte, BP ar putea recupera mare parte din pierderile suferite in 2010, daca va castiga procesele intentate companiilor Tranocean (proprietarul instalatiei care a explodat la Deepwater Horizon) si Cameron International (furnizorul echipamentelor de preventie a scurgerilor de petrol in caz de accident).

SUA a reluat, anul acesta, acordarea permiselor de foraj in Golful Mexic, in pofida protestelor organizatiilor ecologiste. BP nu a primit, inca, un acord de reluare a operatiunilor in Golful Mexic, dar a anuntat deja ca nu este dispusa sa renunte la ele, intrucat sunt cele mai profitabile intre toate operatiunile companiei. Profitul net obtinut de BP la exploatarea titeiului din Golful Mexic este de 36%.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages

FOTO! Vezi colectia de masini a lui Ralph Lauren!... Porsche se gandeste la succesor pentru 550 Spyder...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x