Antena Căutare

Descoperire: Masinile viitorului ar putea merge gratis, gratie unei... enzime

O echipa de oameni de stiinta a identificat o enzima, numita "Vanadium nitrogenaza", care transforma monoxidul de carbon in propan, gaz folosit deja la masinile care functioneaza cu GPL. Extrasa din soia, aceasta enzima ar putea fi solutia pentru fabricarea de masini care sa functioneze pe baza gazului produs de ele, fara alti combustibili.

Studiul, publicat in revista Science, i-a uimit chiar si pe cercetatori. Jonas Peters, cercetator la California Institute of Technology, este de parere ca aceasta descoperire ar putea avea importante aplicatii industriale.

"Evident, s-ar putea descoperi astfel noi moduri de a produce carburanti lichizi daca vom ajunge sa reconstituim lanturi lungi de carbon", a aratat Markus Ribbe, unul din oamenii de stiinta care au facut descoperirea.

Pentru moment, enzima poate transforma monoxidul de carbon intr-un lant cu doar doi-trei atomi, trei atomi fiind echivalenti cu alcatuirea de baza a propanului. Insa Markus Ribbe considera ca se poate modifica enzima, pentru ca ea sa produca lanturi de atomi mai lungi, asemeni celor din benzina.

Daca va fi perfectionata, aceasta tehnica ar putea face ca masinile sa ruleze datorita propriilor gaze de esapament. Este o chestiune de viitor. Enzima este cunoscuta de peste 20 de ani pentru aplicatiile ei in agricultura, insa tehnologia necesara pentru extragerea, cultivarea si depozitarea ei in cantitati mari nu s-a dezvoltat decat recent.

Descoperire: o enzima din soia va putea produce singura carburantul masinilor!... Mercedes - aproape de lansarea noului coupe CL...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x