- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Procedura de notare Euro NCAP tine cont de patru aspecte: protectia adultilor, a copiilor, a pietonilor si de sistemele de siguranta activa. Prin urmare, cum Lodgy este cel mai ieftin monovolum a pierdut din start la ultimul punct (29%), ESP-ul (sistem de control electronic al stabilitatii) si limitatorul de viteza lipsind din dotarea standard. Nimic grav pana aici, se poate trai si fara ele. De asemenea, Lodgy a luat un procent foarte slab si la protectia pietonilor (44%). Dar aici trebuie avut in vedere gabaritul masinii, precum si arhitectura. Nu cautam scuze, dar una e sa notezi un automobil normal, in doua sau trei volume, si alta un monovolum, care nu are, de exemplu, capota lunga si, prin urmare, o suprafata prea mare de protectie pentru pietoni. De exemplu, la acest capitol Ford-ul Grand C-MAX (2010) a luat 50%, Opel-ul Zafira (2011), 53%, iar Peugeot-ul 5008 (2009), doar 37%.
Problemele serioase apar in cazul unui impact frontal. Iar cele 3 stele conteaza si nu conteaza. Important e ca in cazul busiturii frontale cu un obstacol deformabil, la o viteza de 64 km/h, montantii "A" (stalpii parbrizului) s-au deformat periculos, iar acoperisul pur si simplu s-a indoit la nivelul montantilor "B". Mai mult, podeaua si tunelul central de la picioarele pasagerilor spate s-au rupt, iar intre scaunele fata tunelul central s-a deformat pronuntat. De asemenea, "papusile" Euro NCAP au aratat ca pasagerii din Lodgy sunt foarte slab protejati la nivelul pieptului, iar elementele plansei de bord prezinta un risc major de ranire pentru picioarele soferului si ale pasagerului din dreapta.
La impactul lateral cu un stalp (pole test - 29 km/h), Lodgy-ul nu a reusit sa confere suficienta protectie pasagerilor la nivelul pieptului, iar la un accident din spate zona cervicala a manechinelor nu a fost ocrotita corespunzator de scaune si tetiere. Monovolumul a iesit insa bine in cazul coliziunii laterale cu bariera deformabila (50 km/h), protectia pentru cap, abdomen si piept fiind adecvata.
Dar acest lucru nu l-a convins pe Michiel van Ratingen, secretarul general al Euro NCAP, care a declarat ca "este dezamagitor ca Lodgy s-a comportat slab la testele noastre, mai ales ca de curand Sandero, model vandut sub sigla Renault in America de Sud, a primit doar o stea in urma testelor Latin NCAP. Lodgy este o masina de buget, iar clientii vor accepta copromisuri in ceea ce priveste confortul si performantele, dar nu si cand vine vorba despre siguranta. Euro NCAP considera ca siguranta pasagerilor trebuie sa fie pe primul loc, indiferent de pretul masinii".
Van Ratingen are si nu are insa 100% dreptate. Dinamica actuala a pietii a aratat ca raportul pret/spatiu este un factor decisiv, cumparatorii fiind deschisi la compromisuri. Dacia a dat lovitura cu Logan (I), Sandero (I) si Duster. Iar acum vine randul noilor modele sa preia stafeta. Si, cu o lungime de 4.498 mm, pana la 7 locuri si un pret de pornire de la 9.500 euro, TVA inclus (promotie, preturile de lista pleaca de la 10.500 euro), Lodgy nu are practic adversar in clasa sa.
Prin urmare, se poate spune ca Dacia a pierdut "pariul" cu siguranta dar l-a castigat pe cel "low-cost". Trebuie mentionat insa ca Euro NCAP a testat un Lodgy 1.5 dCi Laureate, care pleaca de la 13.600 euro. Iar la acest nivel de pret exista optiuni sigure, daca se fac cateva concesii in ceea ce priveste spatiul. In acelasi lot de masini noi testate s-au aflat, de exemplu, Skoda Rapid (de la 11.989 euro, TVA inclus) si Fiat 500L (nu exista inca pret pentru Romania), care au luat 5*.