Antena Căutare

Interviu: Huliganii din trafic, "salvati" de o definitie

Legiuitorii nu au reusit deocamdata sa defineasca "agresivitatea" pentru a putea fi pedepsita ca la carte.

Lucian Dinita, seful Directiei Politiei Rutiere, vorbeste intr-un interviu acordat Jurnalului National despre bilele albe si cele negre din cadrul structurii pe care o conduce. El sustine ca anul 2009-2010 a adus, dupa multi ani, o scadere istorica a numarului de accidente rutiere pe soselele tarii. A iesit insa la iveala o alta meteahna a soferilor romani: agresivitatea in trafic.

Vorbim aici despre cei care franeaza brusc si iti taie calea, care fac un adevarat slalom printre masini, dar si despre salbaticii care te bat fara drept de apel pe trecerea de pietoni sau iti devasteaza masina. Si care stiu ca decizia instantelor ii va lasa in libertate, nefiind considerati vreun pericol social. In Codul Rutier nu exista pedepse pentru astfel de acte huliganice.

Intrebare (I): Domnul Dinita, haideti sa intram direct in subiect. S-a tot vorbit in ultima perioada despre schimbarea Codului Rutier. Mai exact, inasprirea pedepselor pentru soferii agresivi in trafic. Cand se va infaptui minunea?
Lucian Dinita (R): Propunerile noastre sunt pentru inasprirea Codului Rutier, pentru combaterea violentei in trafic si pentru combaterea comportamentelor care nu au nici o legatura cu disciplina rutiera, nu sunt noi. Eu am mai spus ca ele sunt discutate din 2006. Ceea ce ne-a pus pe noi pe ganduri e ca s-au inmultit aceste violente in trafic. Si cand spun violenta nu ma refer la cea verbala, ci la cea fizica. In conditiile astea, masura actuala de aplicare a unei amenzi numai pentru faptul ca i-a adus injurii sau ca i-a aratat gesturi obscene in trafic, astea sunt in momentul de fata sanctionate.

I: Atunci?
R: Exista urmatorul aspect. Cand iti trece unul in fata, iti franeaza brusc si tu nu mai poti, in conditii de carosabil umed, sa mai opresti in timp util. Practic, il lovesti din spate. Aceste comportamente, la un moment dat, pot fi cauzate de nepastrarea distantei in mers, dar nu poti sa probezi ca ceea ce s-a intamplat a fost urmare a unei agresiuni in trafic sau o simpla incalcare a unei reguli normale.

Articolul continuă după reclamă

I: In ce consta schimbarea propriu-zisa si in ce stadiu este?
R: Ca urmare, noi am propus decelarea mult mai clara, in asa fel incat sa fie sanctionat ceea ce inseamna agresivitate. Problema este ca, asa cum din 2006 pana acum nu am reusit, nici pana in prezent nu au fost stabilite niste comportamente care pot fi probate la un moment dat. A fost si expresia Comisiei pentru Industrii si Servicii din cadrul Camerei Deputatilor ca trebuie odata finalizata aceasta Ordonanta prin adoptare prin lege si adoptarea celorlalte prevederi. Dar ideea a murit la un moment dat. Am ramas ca aceste discutii. Sunt pur si simplu discutii. Sau pot fi luate la modul de propuneri.

I: Ce inseamna violenta in trafic?
R: Cand discutam despre violenta in trafic, ea are doua conotatii: una care se inscrie in peisajul contraventional si una care tine de partea penala a lucrurilor. Atunci cand discutam despre vatamare corporala, ea este prevazuta in Codul Penal. In acest caz, eu nu pot sa o tratez in Codul Rutier. Atunci, ar trebui sa existe o corelare, sa fie delimitate cele care tin de partea penala si care tin de partea contraventionala. Noi am mers pe ideea ca, in situatia persoana a fost cercetata penal si instanta se pronunta cu privire la faptul ca nu prezinta pericol social, dar poate fi amendata penal, atunci sa intervina aceasta prevedere in Codul Rutier. Sa i se suspende dreptul de a conduce pe o perioada de trei luni, sase luni, noua luni. Perioada de suspendare va fi decisa de Parlamentul Romaniei.

Tot interviul, in Jurnalul National

Detroit, 2011: Ford pluseaza pe segmentul hibrid cu C-MAX... Duster, masina anului in Insulele Canare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x