- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Începând cu data de 12 octombrie, șoferii români riscă amenzi de până la 1.200 de lei dacă nu respectă regulile! Se interzice folosirea telefonului mobil când șoferul se află la volan, dar există și o mică excepție! Ce trebuie să afle românii?
Potrivit purtătorului de cuvânt al Brigăzii Rutiere, șoferii care stau pe telefon atunci când se află la volanul vehiculului vor primi și mai multe puncte de amendă și puncte de penalizare decât în prezent. Dacă șoferul comite o altă greșeală în trafic în timp ce stă pe telefonul mobil, atunci polițiștii îi pot interzice dreptul de-a conduce pentru 30 de zile.
Șoferii români trebuie totuși să știe faptul că au voie să utilizeze telefonul sau alte dispozitive dacă mașina se află într-o coloană, într-un ambuteiaj sau dacă este oprită la semafor.
APLICAȚIILE CU HĂRȚI GPS, INTERZISE
Mai mult decât atât, un alt aspect important ce trebuie menționat este faptul că șoferii nu vor mai putea să folosească aplicațiile cu hărți GPS de pe telefon, tabletă sau alte dispozitive:
„Orice se folosește cu mâna în timpul deplasării mașinii duce practic la o contravenție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Brigăzii Rutiere
NOILE SANCȚIUNI PENTRU ȘOFERII CARE FOLOSESC TELEFONUL LA VOLAN
„Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare.
- CITEȘTE ȘI: Atenție, șoferi! Amenzi colosale și chiar suspendarea permisului! Ce greșeală te poate costa scump
Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent, de la 870 de lei la 1.160 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare de 4 puncte de penalizare”, au transmis reprezentanţii IGPR.