În Codul Rutier, doar două articole fac referire la sensul giratoriu. Articolul 55 stabileşte că sensul giratoriu este o intersecţie dirjată iar articolul 57, aliniatul 4, prevede că:
„În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie”. Despre senul giratoriu nu se vorbeşte nici în Regulamentul de aplicare al Codului Rutier. Actul normativ prevede doar că într-o astfel de intersecţie oprirea este interzisă (Art. 142, lit. f).
Cum trebuie să procedaţi corect în sensul giratoriu?
La apropierea de sensul giratoriu, observaţi din timp activitatea celorlalţi participanţi la trafic, semnele de circulaţie şi eventualele semafoare. Înscrieţi-vă din timp pe banda corespunzătoare direcţiei pe care doriţi să o urmaţi.
Vă asiguraţi, semnalizaţi şi efectuaţi manevra de schimbare a direcţiei în timp util. Reduceţi progresiv viteza autovehiculului, din timp şi fără frânari bruşte.
Acordaţi prioritate autoturismelor care sunt deja în intersecţie.
În cazul în care viraţi la dreapta, trebuie să semnalizaţi 'dreapta' şi să vă înscrieţi pe banda dreaptă şi continuaţi să semnalizaţi până vă înscrieţi pe direcţia coprespunzătoare.
Dacă viraţi la stânga, trebuie să semnalizaţi 'stânga' şi să vă înscrieţi pe banda stângă a sensului giratoriu. Vă păstraţi această poziţie până treceţi de ieşirea dinaintea celei dorite; atunci vă asiguraţi, semnalizaţi şi treceţi pe banda dreaptă pentru a urma ieşirea dorită.
Dacă mergeţi înainte, semnalizaţi stânga intrarea în intersecţie, vă încadraţi de preferat pe prima bandă şi semnalizaţi dreapta când vă apropiaţi de ieşirea dorită. Chiar dacă aceste reguli par a fi destul de simple, de foarte multe ori sunt pur şi simplu ignorate de şoferi.
Mulţi dintre conducătorii auto nu semnalizează manevrele din sensul giratoriu şi nici nu acordă prioritate de trecere celor care au acest drept. Instructorul auto Constantin Alecsa spune că de vină ar fi faptul că circulaţia prin sensul giratoriu nu este foarte bine reglementată de legislaţia de specialitate, scrie Adevărul.ro.