Căutare Live

Noutate auto: timbrul de mediu poate fi restituit chiar dacă nu se face dovada plății

Printr-o ordonanță de urgență aprobată săptămâna trecută, Guvernul va permite restituirea taxei de mediu chiar dacă nu există dovada plății. Această modificare vine în sprijinul persoanelor îndreptăţite să li se restituie taxa de poluare, taxa pentru emisii poluante şi timbrul de mediu.

Printr-o ordonanță de urgență aprobată săptămâna trecută, Guvernul va permite restituirea taxei de mediu chiar dacă nu există dovada plății. Această modificare vine în sprijinul persoanelor îndreptăţite să li se restituie taxa de poluare, taxa pentru emisii poluante şi timbrul de mediu.

Potrivit comunicatului oficial, prin acest act normativ a fost completată OUG 52/2017 care privește restituirea taxei speciale, taxei de poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.

„Astfel, printr-o OUG adoptată astăzi vor fi reglementate două noi situaţii specifice în operaţiunea de restituire a sumelor achitate către Fondul pentru Mediu şi vor fi reglementate unele prevederi legislative pentru a evita blocarea restituirii sau interpretări diferite ale prevederilor actuale de către personalul care are atribuţii să le aplice. Noile prevederi vin în sprijinul persoanelor îndreptăţite să li se restituie sumele achitate către Fondul pentru Mediu, dar care se află în imposibilitatea de a anexa dovada plăţii acestora, în copie sau original. În cazul în care contribuabilul nu anexează documentul doveditor al plăţii, ANAF va verifica existenţa acestui document în baza de date”, precizează sursa citată.

Astfel, va fi reglementată şi corectată situaţia în care o persoană a plătit taxa, dar nu a înmatriculat autovehiculul respectiv, drept pentru care nu poate ataşa la cererea de rambursare a taxei copii ale cărţii autovehiculului şi certificatului de înmatriculare.

„În acest caz, cererea de restituire va fi însoţită de documentul de plată, în original, care confirmă plata taxei neutilizate, document care are înscrisă menţiunea „taxă neutilizată” şi care este semnat şi ştampilat de către persoana desemnată din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule’”, se arată în comunicat.

Totodată, prin OUG adoptată joi se corelează unele prevederi în instituirea termenului de 120 de zile pentru restituirea sumelor stabilite de instanţe prin hotărâri judecătoreşti.

Conform comunicatului, sumele stabilite prin hotărârile judecătoreşti se restituie astfel: „taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018; timbrul de mediu se restituie de organele emitente ale acestora în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018”.

Dacă vrei să îți cumperi o mașină pe Lajumate.ro găsești peste 70.000 de oferte din care poți alege.

Testul care face ravagii! Cei mai mulţi dintre adulţi greşesc răspunsul! Ce număr are locul de parcare ocupat?... Se schimbă școala de șoferi! Un nou curs pe lângă cele 15 ore de practică, cursul teoretic şi examenul psihologic...
Parteneri
Dușul fierbine în sezonul rece: de ce este contraindicat
O baie relaxantă este tot ce vizezi, după o zi aglomerată? Avem o veste nu tocmai plăcută pentru tine. Dușul fierbinte în sezonul rece ți-ar putea face mai mult rău decât bine, potrivit informațiilor oferite de medici și specialiști.
Catine.ro
Ultimele știri