Tocmai de aceea, atunci când vine vorba de automobilul tău, trebuie să fii mereu prevăzător și să rezolvi orice defecțiune, chiar și minoră, înainte să devină o problemă mult mai mare. O defecțiune tehnică gravă nu va fi doar costisitoare, ci se poate transforma într-un inconvenient major, în special dacă te afli la mare distanță de casă, iar în cel mai rău caz, aceasta poate deveni chiar un risc pentru siguranța ta și a pasagerilor.
În consecință, e mult mai bine să rezolvi din timp o defecțiune ușoară, decât să petreci timp cu mașina urcată pe elevatoare auto în ateliere de reparații aflate la sute de kilometri de orașul tău. Când vine vorba de defecțiuni la un vehicul, orice amânare înseamnă o risipă de bani, timp și efort, dar, mai presus de asta, înseamnă riscuri pentru siguranța ta la volan. Din acest motiv, e important să prioritizezi întotdeauna reparațiile importante asupra sistemelor și componentelor care îți pot afecta siguranța pe șosea. Iată care sunt acestea:
1. Frânele
Puține lucruri sunt la fel de importante pentru siguranța unui vehicul așa cum este sistemul de frânare. Fie că e vorba de discuri, etriere, pedală sau plăcuțe de frână, toate componentele sistemului de frânare sunt esențiale pentru buna sa funcționare. Dacă observi că oricare dintre aceste componente nu pare să funcționeze în parametrii așteptații, trebuie să duci cât mai repede mașina ta în service pentru verificări.
În unele cazuri, poate fi nevoie doar de mici reglaje care să rezolve problema, dar în alte situații, mecanicul poate descoperi defecțiuni mult mai grave, care lăsate așa ar putea să-ți pună chiar viața în pericol.
2. Roțile
Roțile unui vehicul sunt singurele componente care mențin permanent contactul acestuia cu solul. Fie că vorbim despre jante, anvelope, capace sau chiar prezoane, toate componentele roților sunt importante pentru siguranța vehiculului pe șosea. Gradul de aderență, calitatea materialelor de fabricație sau adaptabilitatea lor la condițiile vremii trebuie luate serios în calcul, înainte de a pleca la drum.
Tocmai de aceea, în cazul în care observi orice problemă la vreuna din roțile autoturismului tău, e important să apelezi la un service autorizat, care utilizează echipamente vulcanizare performante pentru a rezolva în mod profesionist problema.
Uneori poate fi vorba doar schimbarea unor cauciucuri vechi, iar alteori poate fi nevoie de o intervenție de reglare a direcției, cu un aparat geometrie roti, însă în toate situațiile amânarea rezolvării acestor probleme poate afecta manevrabilitatea, stabilitatea și distanța de frânare a unui vehicul, cu un impact puternic asupra siguranței șoferului și a tuturor pasagerilor.
3. Sistemul de iluminare
Deși, la o primă vedere, am putea crede că sistemul de iluminare nu se compară ca importanță cu alte sisteme vitale pentru siguranța unui vehicul, realitatea ne arată că acesta joacă un rol foarte important pentru securitatea pe drum. Vremea, condițiile de trafic și chiar numărul crescut de automobile de pe drumuri reclamă necesitatea unui sistem de iluminare care să funcționeze ireproșabil.
Fie că este vorba de semnalizatoare și stopuri, care le arată participanților la trafic intențiile noastre, fie despre faruri și lumini de ceață, care ne măresc vizibilitatea în condiții de întuneric și de vreme urâtă, sistemul de iluminat în ansamblul său are menirea de a ne menține mereu în siguranță atunci când călătorim pe drum, motiv pentru care orice defecțiune a acestuia trebuie reparată urgent.