Antena Căutare

Piata second-hand, salvarea vanzarilor de masini noi

Piata automobilelor rulate a ajuns sa reprezinte un punct nevralgic pentru comertul cu masini din Romania. Importatorii si producatorii de masini noi sustin ca importurile SH (second-hand) pun frana vanzarilor de autoturisme noi. Ei uita insa ca un viitor cumparator de automobil nou trece mai intai prin experienta unei masini rulate. Iar piata interna este aproape inexistenta.

Un procent extrem de mare din cumparatorii de automobile noi au fost, inainte de aceasta ravnita experienta, proprietarii a cel putin un automobil second-hand. Este o realitate valabila pentru orice tara, dar mai ales pentru Romania, unde nivelul veniturilor este mic in comparatie cu preturile automobilelor, sensibil egale cu cele din restul Europei.

Plecand de la aceasta idee, am incercat sa facem o analiza cat mai detaliata privind modul in care piata SH influenteaza piata de autovehicule noi in Romania. Iar pentru o mai buna ilustrare, am pus alaturi de cifrele din Romania pe cele din Polonia, singura tara din estul Europei in care piata auto nu a scazut in ultimii doi ani, daca luam in calcul si vanzarile catre Germania, in 2009. In acelasi timp, Polonia s-a confruntat, dupa intrarea in UE, cu un mare aflux de masini rulate, apoi a introdus o taxa de inmatriculare pentru a proteja piata de masini noi.

Mecanismul

Numarul persoanelor care aleg sa-si cumpere inca de prima data un automobil nou este destul de mic. Exista date statistice certe privind obiceiurile in acest domeniu, si este logic faptul ca accesul in cercul posesorilor de masini se face indeosebi prin intermediul unui SH. Ulterior, in momentul in care sunt intrunite mai multe conditii, persoana respectiva face pasul catre un automobil nou.

Printre aceste conditii se numara posibilitatea de a vinde masina veche si veniturile suficient de mari pentru cumpararea uneia noi. Aceasta este o prima categorie de cumparatori. A doua este generata de proprietarii masinilor noi care vor un nou vehicul. Si in cazul lor, cumpararea unei masini noi este conditionata de vanzarea celei vechi. Nu in ultimul rand, o a treia categorie, mult mai redusa, este constituita din cei care aleg sa cumpere direct o masina noua. Pentru toate aceste categorii, putem spune ca starea pietei SH este determinanta.

Cel mai important este nivelul preturilor automobilelor SH, apoi, la distanta mica, este volumul, iar ambele valori sunt direct proportionale si, eventual, influentate de taxe.

Tot articolul, in Saptamana Financiara

AVANPREMIERA! Citroen C3 Red Block - Exercitiu de culoare... VIDEO! GPL-ul, noua benzina a romanului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x