Să pleci cu „casa în spinare”, cam așa se definesc, în mod metaforic, vacanțele celor care dețin o rulotă. Tot mai populare și în țara noastră, aceste vehicule sunt perfecte pentru pasionații de călătorii care nu vor să aibă grija rezervărilor pentru cazare și nici weekend-uri stabilite cu luni înainte. Este suficient să se trezească într-o dimineață cu chef de plecare, să se urce în mașină și să-și stabilească o destinație. Vor avea cu ei toate dotările și utilitățile pe care le are o cameră de hotel sau de pensiune.
Dacă ți-a trecut prin minte să faci o astfel de investiție și te-ai uitat deja după rulote de vânzare, trebuie să știi care sunt avantajele și dezavantajele unui astfel de vehicul, ce poate schimba în bugetul familiei tale și cât de aventuroase sunt concediile pe roți. În plus, am studiat piața auto și îți oferim câteva informații despre cât costă și unde găsești cele mai ieftine rulote de vânzare.
Nu-ți mai faci griji pentru cazare și ieși mult mai ieftin
Asta îți spune orice pasionat de călătorii pe roți. Oamenii care dețin o rulotă știu deja că nu trebuie să scoți o avere din buzunar. Din start pornești cu un avantaj în vacanță, acela că nu vei da bani pe cazare. Bugetul concediului tău ar putea fi chiar la jumătate, asta pentru că în general cele mai mari costuri ale unui sejur sunt cele pentru camerele la hotel sau pensiuni, indiferent de destinația aleasă. În plus, nu este necesar să faci rezervare și nici nu vei renunța la ideea de a pleca doar pentru că nu ai găsit nimic disponibil. În toate stațiunile de la munte, de la mare și din Delta Dunării există campinguri special amenajate pentru rulote. Costurile nu depășesc 50 de lei pe zi, bani în care intră inclusiv curentul electric.
O poți tracta cu mașina mică. Ai grijă să funcționeze instalația electrică
Există și varianta autorulotă, însă acele modele sunt mult mai scumpe. Dacă vrei, însă, să-ți achiziționezi o rulotă normală trebuie să stii că o poți tracta cu mașina personală și nu ai nevoie de altceva decât de permis categoria B. Nici dacă ai o mașină de clasă mică nu trebuie să-ți faci prea multe griji. Sunt pe piață modele de rulote pentru orice categorie de mașină și variază în funție de greutate. Autoturismul tău trebuie să fie echipat cu un cârlig de remorcare pentru a putea cupla rulota, iar de aici toate drumurile sunt deschise pentru aventură.
La ce trebuie să te uiți și să ai grijă când achiziționezi o rulotă la mâna a doua? În primul rând să-i funcționeze instalația electrică, astfel încât cuplul cu mașina cu care o tractezi să se poată face corespunzător. E obligatoriu să aiba poziții și stopuri pe frână funcționale atunci când rulota este cuplată.
Cât costă să îți cumperi o rulotă?
Ai decis să experiementezi un concediu pe patru roti, iar pentru asta vrei să cumperi o rulotă. Găsești variante ieftine, la mâna a doua, ceva mai vechi, dar în stare bună de funcționare, la prețuri ce pornesc de la 1.000 de euro. Costurile variază în funcție de model, de anul de fabricație și de dotările pe care le are. Cele mai scumpe sunt autorulotele, iar prețul lor ajunge la 20.000 de euro, la mâna a doua. O rulotă nouă sau veche de cel mult doi ani, se vinde cu 8.000 – 10.000 de euro și este dotată cu pat matrimonial, aragaz și frigider.
Cea mai scumpă autorulotă, un Chausson Premium 714 GA, Ford, cu o capacitate de șase persoane, fabricate în 2018, dotată și utilată complet, cu aragaz, frigider, aer condiționat, tv și boiler cu apă caldă, pe LaJumate.ro are prețul de 45.300 de euro. De fapt, ceea ce îți cumperi este un miniapartament de hotel, în varianta mobilă, pe roți.
Din ce în ce mai mulți români au devenit în ultimii ani fani ai rulotelor, iar vânzările au crescut considerabil. Pe lângă libertatea pe care o oferă o rulotă, o astfel de vacanță costă mult mai puțin decât una clasică. Nici nu contează că stațiunile de la mare sau de la munte sunt pline de turiști și nu se mai găsesc camere libere. Locuri de campare sunt multe în țară, iar costul este minim. Vrei să pleci mâine dimineață? Nimic mai simplu! Aventura de așteaptă fără niciun fel de rezervare!
Cum să nu-ți iei țeapă când faci schimburi auto... Trei situații în care un ATV este mai util decât alte mijloace de transport...