Antena Căutare

SPECIAL! Totul despre RABLA 2013: Prima de 6.500 lei, tichet valabil 45 de zile

Noul program de reinnoire a parcului auto, RABLA 2013 ia startul luni, 10 iunie, Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) anuntand repartizarea a 17.000 de tichete pentru persoanele fizice si a 3.000 pentru firme si institutiile publice. Vestea buna este ca prima de casare creste de la 3.800 lei, la 6.500 lei ... Dar, exista mai multi “dar”.

Da, prima aproape se dubleaza, ajungand la aproape 1.500 euro. Iar la aceasta suma se mai poate adauga un “eco-bonus”, de maximum 1.000 lei, daca masina noua e Euro 6, genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 grame/kilometru sau are sistem de propulsie hibrid.

Dar nu se mai pot cumula 3 tichete, ca in trecut. Ceea ce inseamna ca din pretul noului automobil nu se mai deduc 11.400 lei (3 x 3.800 lei). Intr-un fel, e bine ca se pune “frana” bursei negre RABLA. Dar vor fi scoase din uz si mai putine “batranele”, un client ne mai putand aduna cupoanele de la 3 proprietari care si-au dus “limuzinele” la REMAT doar pentru a lua voucher-ul si a scoate ceva bani pe el. Totusi, si tichetul RABLA 2013 poate fi vandut iar, cum prima a crescut, va creste si pretul, de la 300-400 euro in trecut, la, probabil, dublu.

De asemenea, tichetul RABLA 2013 are o valabilitate de 45 de zile. Concret, termenul in care proprietarul unui autovehicul vechi obtine certificatele de distrugere, de radiere si tichetul va fi de maxim 10 zile. Iar in termen de cel mult 45 de zile, voucher-ul trebuie depus la producatorul/dealerul auto acceptat in program, fara a depasi termenul de 20 noiembrie 2013.

In paralel, termenul de valabilitate a notei de inscriere pentru achizitionarea unui autovehicul nou de la un producator/dealer validat este de cel mult 90 de zile lucratoare de la emitere, fara a se depasi aceeasi data de 20 noiembrie.

Articolul continuă după reclamă

Cum intri in programul RABLA

Posesorul unui autovehicul uzat (autoturism, autoutilitara sau autospeciala usoara mai vechi de 10 ani) se poate prezenta la oricare colector validat in vederea predarii autovehiculului in custodia acestuia. Lista se gaseste pe site-ul AFM (www.afm.ro).

Acte necesare:

- actul de identitate, in original si in copie,

- certificatul de inmatriculare a autovehiculului uzat, in original si in copie legalizata

- cartea de identitate a autovehiculului uzat, in original si in copie legalizata

- actul doveditor eliberat de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor competent teritorial, in original

- daca din certificatul de inmatriculare sau din cartea de identitate a autovehiculului uzat nu rezulta anul fabricatiei, anul primei inmatriculari in Romania si/sau categoria autovehiculului uzat, certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale si alte venituri ale bugetului local, in original, din care sa rezulte ca autovehiculul se afla inregistrat pe numele proprietarului in evidentele fiscale ale autoritatii publice locale emitente, iar proprietarul nu are obligatii de plata la bugetul local.

Preluarea in custodie a autovehiculului uzat se concretizeaza prin incheierea, in doua exemplare, ambele in original, a procesului-verbal de custodie: un exemplar pentru proprietar si un exemplar pentru colectorul validat.

In termen de 10 zile de la data confirmarii de catre aplicatia PSIPAN a corectitudinii informatiilor furnizate de proprietar, acesta trebuie sa obtina certificatul de distrugere, certificatul de radiere a autovehiculului uzat si sa solicite colectorului validat eliberarea tichetului.

Neprezentarea certificatului de radiere la termen atrage decaderea proprietarului din dreptul de a obtine tichet.

Apoi, dupa publicarea listei producatorilor validati care au incheiat contracte cu AFM, proprietarul se poate inscrie la oricare dintre acestia pentru achizitionarea autovehiculului nou.

Producatorul are la dispozitie, de la eliberarea notei de inscriere catre proprietar, cel mult 90 de zile lucratoare pentru a-i furniza acestuia masina aleasa, fara a se depasi insa data de 20 noiembrie 2013, pana la care se desfasoara Programul "Rabla" anul acesta.

Nerespectarea termenului de catre proprietar atrage decaderea acestuia din dreptul de a beneficia de prima de casare.

In acelasi timp, in cazul in care achizitionarea autovehiculului nou nu se realizeaza din culpa exclusiva a producatorului, acesta are obligatia de a oferi proprietarului inscris, in maximum 90 de zile de la data de 31 decembrie 2013, posibilitatea achizitionarii unui autovehicul nou, din al carui pret de comercializare se va scadea cuantumul primei de casare.

Ce faceti daca ati cumparat un tichet RABLA 2013

In situatia in care tichetul nu a fost eliberat pe numele persoanei care se inscrie, aceasta trebuie sa depuna si certificatul de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale si alte venituri ale bugetului local, eliberat de catre autoritatea publica locala in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta, in termen de valabilitate la data inscrierii, in original.

Dupa constatarea indeplinirii conditiilor de inscriere, producatorul elibereaza proprietarului nota de inscriere.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x