Antena Căutare

TAGRO, noul tractor agricol 100% românesc de la IRUM

Află și tu detalii despre TAGRO, noul tractor agricol 100% românesc de la IRUM, despre istoria tractoarelor pe plan mondial, dar și pe plan local

Tractorul este o componentă extrem de importantă în domeniul agriculturii și este unul dintre cele mai folosite utilaje agricole.

Denumirea de tractor vine din latinescul “tractare” care înseamnă “a trage”.

Astăzi, la mai bine de zece ani de la închierea societăţii Tractorul UTB, piaţa de tractoare româneşti reîncepe să activeze. și astfel a fost produs, după câțiva ani de pauză, TAGRO - tractorul agricol românesc, conceput și realizat integral de IRUM Reghin.

Pornind de la informația de mai sus, propunem să parcurgem împreună o scurtă călătorie în timp și să descoperim istoria tractorului.

Articolul continuă după reclamă

Tractorul la nivel mondial;

În anul 1849 a fost construit primul vehicul autopropulsat, dotat cu motor cu aburi, care a fost utilizat în agricultură.

În 1876, germanul Nicolaus Otto, a construit primul motor cu ardere internă și de atunci lucrurile au început să meargă foarte repede, iar în 1891 John Freelich a construit primul tractor echipat cu motor Otto și astfel a ajuns să fie prima mașină ce încorporează toate elementele esențiale ale unui tractor: motor cu combustie internă, transmisie, inversor de direcție, ambreiaj și bară de tracțiune.

Abia în anul 1900 se introduce termenul de Tractor care se referea la un motor de vehicul autopropulsat, cu petrol, ce a fost brevetat în Chicago, de H. Edward.

Cu pași mici, dar siguri, au început să apară tot mai multe fabrici de piese pentru tractoarele agricole, cu tehnologii din ce în ce mai avansate și moderne, personalizate în funcție de muncile agricole pe care urmau să o facă.

Tractorul în România;

IAR-22 este primul tractor fabricat în România. Acesta a ieșit pe porțile fabricii IAR, din Brașov, la data de 26 noiembrie 1946.

În 1947 s-au construit 280 de tractoare, urmând ca după acest prim an producția să ajungă la nici mai mult, nici mai puțin la 60.000 de utilaje pe an. Motivul pentru care acest lucru a fost posibil este evident, calitatea superioară a materialelor din care era construit tractorul, iar cererea la nivel mondial era mare. Din acest motiv, fabricația tractoarelor s-a extins și la Craiova, Miercurea-Ciuc, Timișoara și Codlea.

Printre modelele de tractoare produse în România se numără următoarele:

Tractorul pe senile KD-35 cu destinatie generala, echipat cu motor Diesel.

Tractorul U-26, U-27, U-29, U-450, cu priza de putere semiindependenta si instalatie hidraulica pentru actionarea diferitelor masini agricole purtate si remorcate.

1969 s-au construit tractoarele pe roți și pe șenile din familia U455 cu motor 45CP în variantele Universal, legumicol, viticol, pomicol, pentru lucrări în pante și pentru lucrări multiple, cu performanțe la nivelul tehnicii mondiale.

În anul 1990, uzina Tractorul avea 23.000 de angajaţi, iar după 1990, a intrat într-un lent proces de privatizare, iar în anul 2007 a fost închisă.

Dacă și tu ești în căutarea unui utilaj agricol de calitate, răsfoiește anunțurile cu tractoare de pe CarZZ.ro!

Românii se orientează către mașinile electrice. Câte mașini au fost cumpărate în primele luni ale anului... Peste o sută de infracţiuni rutiere, în trei zile. S-au aplicat 11.000 de sancţiuni contravenţionale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x