- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
De multe ori am observat în trafic plăcuţe de înmatriculare atipice: fie cu literele stanţate la o distanţă mai mare decât cea obişnuită (litere “despărţite”), fie având caractere ce folosesc alt font decât cel standard, fie având alte forme decât cele obişnuite
Este vorba despre numere preferenţiale sau personalizate?
În primul rând trebuie făcută distincţia între numerele de înmatriculare personalizate şi cele preferenţiale, acestea din urmă referindu-se strict la alegerea numerelor şi literelor ce compun numărul de înmatriculare, ele putând fi obţinute de la Direcţia de Înmatriculări contra unei taxe suplimentare, în cadrul procedurii standard de înmatriculare auto.
Potrivit HG 1391 din 2006 privind circulaţia pe drumurile publice, secţiunea 2, articolul 23, “La înmatriculare, fiecărui autovehicul şi fiecărei remorci li se atribuie câte un număr de înmatriculare compus din indicativul judeţului sau al municipiului Bucureşti, numărul de ordine, format din cifre arabe, şi o combinaţie de trei litere cu caractere latine majuscule”.
Pe de altă parte, noul Cod Rutier (Legea 203 din 2012), prevede la articolul 112 faptul că Poliţia Rutieră va reţine certificatul şi plăcuţele de înmatriculare în cazul în care “plăcuţele cu numerele de înmatriculare sau de înregistrare nu sunt conforme cu standardul sau au aplicate dispozitive de iluminare, altele decât cele omologate”.
Standardul la care se face referire este cel redactat de către Asociaţia de Standardizare din România (ASRO), privind “Plăci de înmatriculare cu fond reflectorizant pentru autovehicule şi remorci” având indicativul SR 13078. Acest standard prevede atât dimensiunile fiecărei litere / cifre din plăcută de înmatriculare cât şi dimensiunile tuturor spaţiilor dintre literele / cifrele ce formează numărul de înmatriculare.
Practic, atât plăcuţele personalizate cu numărul distanţat cât şi cele ce folosesc alte fonturi decât cel standard sunt ilegale iar folosirea lor poate conduce la reţinerea certificatului şi a plăcutelor de înmatriculare, de către Poliţia Rutieră. Nu este mai puţin adevărat faptul că multe din plăcuţele de înmatriculare personalizate având numerele distanţate au fost emise chiar de către Direcţiile de Înmatriculări, drept urmare ilegalitatea folosirii acestor plăcute cu numere distanţate, emise chiar de către DRPCIV, este discutabilă.
CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI!
O MANEVRĂ pe care o fac toţi şoferii din România, declarată ILEGALĂ. Anunţul făcut de Poliţia Rutieră...