Dacă vrei să te bucuri ani buni de mașina ta proaspăt achiziționată, trebuie să înveți, pe parcurs, cum să ai grijă în mod adecvat de ea astfel încât să te țină la drum și la nevoie cât mai mult. Nu mulți sunt cei care pot zice că sărbătoresc sute de mii de kilometric din bord și mașina lor arată aproape la fel de bine ca în prima zi când cu condus-o.
Sunt, așadar, câteva măsuri de precauţie pe care le poţi lua ca să previi deteriorarea timpurie a maşinii tale.
Grijă mare la rugină
Printre cei mai dăunători factori care pot afecta integritatea autoturismului este rugina. Nu puține sunt piesele care pot fi afectate grav de rugină, dacă aceasta se instalează în interiorul autoturismului. Și dacă rugina apucă a se instala în mașină, poți să ai Mercedes, Opel sau Ford, că îți va fi destul de gre să mai repair ceva fără a înlocui direct piesele. Dacă se ajunge acolo, poți găsi de exemplu piese auto pentru Opel de la AutoAtu. Poți însă să și previi ca mașina ta să prindă rugină. Cum? În primul rând, spală-ţi autoturismul des, chiar dacă ai impresa că nu pare să aibă nevoie. O dată la două săptămâni ar fi perfect. Atunci când plouă sau ninge, spală mașina o dată pe săptămână. Trebuie să fii atent și, atunci când speli mașina, să cureţi și pasajele roţilor, căci zona aceea este una dintre cele mai predispuse la coroziune. Apoi ceruieşte autoturismul. Vei afla că un tratament cu ceară o dată la patru luni poate face minuni. În cazul nefericit în care totuși îți apar pete de rugină pe mașină, ese vital să nu le lași să se întindă. Verifică minuţios caroseria, din când în când, pentru a preveni punctele de rugină care apar prin ciobirea vopselei. Sunt mulți cei care îşi lasă maşina să prindă puncte de rugină şi apoi se plâng că „nu ţine tabla”. Dar nu e vina tablei. Tabla ţine dacă știi și să ai grijă de ea.
Fă reviziile la timp
Maşinile, la fel ca şi oamenii, au nevoie de tot felul de piese și fluide ca să funcționeze la capacitate optimă. Răsfoiește cartea de instrucţiuni a autoturismului şi fii atent ce uleiuri sunt recomandate pentru mașina ta și asigură-te că mașinii nu îi lipsesc aceste fluide. Este recomandat asta pentru că aproape toate elementele mobile ale maşinii au nevoie de ulei ca să interacționeze fără efort. Trebuie să schimbi uleiul constant, cel târziu atunci când îţi cere maşina o vizită la service, pentru revizie. Este important să nu te zgârcești la bani, așa cum fac mulţi, pentru că vei plăti cu mult mai mult pe reparaţii dacă nu-ţi faci reviziile la timp.
Ai grijă cum conduci mașina
Poți să îi schimbi mașinii toate componentele la timp, poți să ai grijă de ea și să o cureți în fiecare zi, dacă îți vei conduce autoturismul ca și când l-ai furat, va fi fix degeaba. Ai grijă la gropi, de exemplu, pentru că nu sunt un element pe care tu poţi să-l poți controla, dar poți avea grijă la cum iei o groapă cu mașina astfel încât să nu o avariezi. Dacă vrei să ai grijă de vopseaua de pe capotă, încearcă să menţii o distanţă sigură faţă de șoferul din faţa ta, ca să nu te trezeşti cu pietricele sărite pe parbriz din roţile lui. Nu puțini conducători auto ignoră cu desăvârșire aceste recomandări și apoi se plâng că le cedează o piesă sau alta la mașină și că autoturismul s-a uzat înainte de vreme. Mașina nu se uzează singură.
Sursa: pixabay.com/
Ce se întâmplă cu șoferii care au ITP-ul expirat! Amenda este usturătoare!... Veste rea pentru şoferii din România! E jale în benzinării deja, dar prețurile la pompă vor continua să crească. Iată cu...