- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat, joi, ca nu contesta ideea Politiei Rutiere de a folosi astfel de camere, insa soferul oprit in trafic ar trebui sa-si dea acordul pentru a fi filmat, informeaza Mediafax.
Explicatia acestuia este simpla: fiecare cetatean are dreptul la imagine, iar acest lucru este garantat de Constitutia Romaniei, dar si de legislatia europeana privind protectia datelor cu caracter personal. In plus, a mai spus Avocatul Poporului, vocea sau vorbirea este un element de identificare si orice persoana are dreptul si la protectia acestui element.
Discutiile dintre politisti si soferii opriti in trafic pentru incalcarea regulilor de circulatie vor fi inregistrate audio-video si vor fi folosite ca probe in cazul in care contraventiile sunt contestate in instanta, sistemele fiind montate pe zece masini ale Politiei Rutiere aflate pe A1 si DN7.
Sistemele audio-video care, pe langa depistarea abaterilor soferilor, vor inregistra si discutia dintre acestia si politisti au fost montate pe zece masini, spunea la sfarsitul anului trecut, seful Politiei Rutiere, Lucian Dinita.
"In momentul in care un sofer contravenient este oprit i se va comunica faptul ca abaterea a fost inregistrata, iar discutia intre contravenient si politist este inregistrata audio. Sistemul a fost conceput ca, la momentul la care politistul pune in functiune sistemele luminoase si acustice, automat camera sa intre in functiune si sa ramana in functiune pe tot cursul constatarii abaterii, intocmirii documentatiei si inmanarii documentelor legale catre contravenient. Toata discutia dintre politist si contravenient este memorata intr-un card, care ulterior se descarca intr-un calculator al Politiei Rutiere. Practic, este o extensie de microfon care, ca raza de actiune, inregistreaza pana la 300 de metri", preciza comisarul-sef, Lucian Dinita.
El spunea, in decembrie 2011, ca proiectul vizeaza montarea acestor sisteme pe toate autospecialele Politiei Rutiere. Astfel de dispozitive sunt folosite de politistii americani, germani, olandezi, englezi si nu numai.
foto: delonixradar.com.au
NAIAS 2012: VW E-Bugster, broscuta electrica... VIDEO! Premiera: Dacia Lodgy, testata pe drumurile din Romania...