La finele lui 2014, José ‘Pepe’ Mujica, președintele în exercițiu al Uruguayului, a anunţat că primeşte acasă o sută de copii sirieni. Oferta sa a fost viralizată pe reţelele de socializare în acest zile, internauţii dându-l ca exemplu de umanitate
În luna octombrie 2014, 50 de copii sirieni, afectaţi de războiul civil din ţara lor şi proveniţi din taberele de refugiaţi din Orientul Mijlociu, au fost găzduiţi timp de o lună în reşedinţa de vară a lui Mujica. Fostul preşedinte intenţiona să primească un număr dublu de copii, dar singura condiţie – să vină însoţiţi de o rudă de gradul I – a împiedicat acest lucru.
Mujica le-a pus la dispoziţie o vilă de ţară împrejmuită de păşuni, cu un lac în apropiere. Copiii au avut posibilitatea să îşi petreacă timpul la fermă şi să se bucure de o panoramă superbă, casa fiind aşezată în mijlocul colinelor, în apropiere de Montevideo, pe o stradă neasfaltată. Pentru că nu a vrut să braveze, numai câteva imagini din vacanţă cu micuţii sirieni au fost date publicităţii. De altfel, José ‘Pepe’ Mujica – desemnat în timpul mandatului său "cel mai bun preşedinte din lume" de către Revista Monocle, o publicaţie internaţională – este recunoscut pentru solidaritatea şi modestia sa. Gestul fostului lider nu este unul singular, Mujita având un trecut demn de o ecranizare cinematografică.
Cine este José ‘Pepe’ Mujica
Mandatul prezidenţial al preşedintelui José Mujica s-a ȋncheiat în martie 2015, după patru ani pe parcursul cărora Uruguayul a cunoscut o perioadă de ȋnflorire economică şi bunăstare. Cât priveşte averea sa, Mujica, considerat "cel mai sărac preşedinte din lume", a afirmat de fiecare dată că tot ceea ce deţine poate fi enumerate pe degetele de la o singură mână: o fermă moştenită de soţia sa de la părinţi şi un Volkswagen Beetle din 1987, în valoare de 1.800 de dolari.
Total dezinteresat de partea materială, Mujica şi-a donat lunar 90% din salariul său de şef al statului unor organizaţii de caritate. "Sunt numit sărac, dar nu mă simt sărac. Sunt săraci cei care ţin cu dinţii de un stil de viaţă luxos", obişnuia să glumească fostul lider uruguayan. Deşi i s-a pus la dispoziţie o casă de protocol, Jose Mujica a refuzat să locuiască acolo, preferând casa aflată la periferia capitalei Montevideo. "Aşa am trăit toată viaţa mea. Pot să trăiesc foarte bine cu ce am. Dacă nu ţii la lucrurile materiale, nici nu trebuie să munceşti ca un sclav şi, prin urmare, ai mai mult timp pentru tine", spunea Mujica, citat de BBC.
O viaţă între flori, cărţi şi arme
Fost florar şi prizonier, membru al trupelor de guerillă, Mujica s-a făcut remarcat prin discursul său anti-consumerist, legile care favorizau categoriile sociale defavorizate şi un stil de viaţă auster. În cei 13 ani de închisoare, dintre care nouă petrecuţi în regim de maximă siguranţă, în izolare deplină, Mujica şi-a cultivat pasiunea pentru cărţi.
După eliberare, şi-a câştigat existenţa vânzând flori în cartierele bogate din capitala Uruguayul, apoi s-a înrolat în mişcarea de gherilă Tupamaro, un grup paramilitar inspirat de revoluţia din Cuba. A fost împuşcat de şase ori. De fiecare dată când a fost întrebat despre război, Mujica a afirmat că e o experienţă traumatizantă şi plină de barbarie. Tocmai de aceea, de fiecare dată a manifestat empatie faţă de victimele acestuia, cum a fost şi în cazul copiilor sirieni.