- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mergi la un interviu de angajare și ești pregătit să răspunzi întrebărilor recruiterului despre experiența ta, despre responsabilitățile pe care le-ai gestionat în carieră și despre aspectele care te recomandă pentru jobul la care ai aplicat și pe care vrei să-l obții. Știi deja că este necesar să te documentezi înainte cu privire la companie și la task-urile pe care le are de îndeplinit un angajat într-o astfel de poziție.
Un alt element esențial atunci când mergi în fața unui intervievator este să întrebi la rândul tău. Îți vei construi o imagine bună, căci angajatorii care scot la concurs locuri de muncă pentru o companie caută oameni implicați, interesați de viitor, perspicace și, mai ales, siguri pe sine.
Dacă vrei să obții un nou loc de muncă și urmează să mergi la un interviu de angajare, îți enumerăm 10 întrebări pe care le poți pune angajatorului:
Care sunt planurile de dezvoltare ale companiei în următoarea perioadă?
Vei fi întrebat despre tine, ce te recomandă, care este experiența ta și, probabil, ce te-a făcut să aplici pentru un job în compania respectivă. Răspunsul tău va fi argumentat, iar la final poți extinde dialogul printr-o întrebare cu privire la planurile în materie de dezvoltare ale angajatorului. Care este miza? Cu siguranță îți dorești un loc de muncă stabil, unde să simți siguranța zilei de mâine și unde să-ți poți îmbunătăți aptitudinile dobândite în meseria ta până acum. În plus, vei ști dacă exista posibilitatea ca parcursul carierei tale, indiferent de domeniu, să fie în ascensiune pe viitor.
Ce profil are candidatul ideal în companie?
Desigur, răspunsul particular pentru jobul la care tu ai aplicat l-ai găsit deja în fișa postului. Însă, orice companie caută să angajeze o anumită tipologie de oameni, după criterii bine stabilite anterior. Răspunsul la această întrebare îți poate oferi lămuriri cu privire la modul în care profilul tău și discuția de până atunci este sau nu pe placul intervievatorului.
Ce oportunități de promovare oferă postul pentru care căutați candidatul ideal?
Ai aplicat pentru un loc de muncă nou, vrei să-l obții și țintești la o poziție mai înaltă pe viitor. Întreabă angajatorul în ce măsură compania încurajează promovările în interior și dacă în momentul în care un post mai bun se eliberează poți aplica pentru el sau poți fi propus chiar de superiori.
Este un post nou înființat în companie sau unul lăsat vacant de altcineva?
Acest detaliu este foarte important, căci dacă postul este nou înființat nu va exista grad de comparație. Dacă a fost lăsat vacant, însă, cere detalii despre profilul celui pe care ar urma să-l înlocuiești și nu ezita chiar să întrebi care a fost motivul pentru care a păsăsit compania. Ai putea avea avea surpriza să afli că a fost promovat.
Voi fi trainuit?
Atunci când îți schimb locul de muncă, ideea de nou va pune stăpânire pe psihicul tău. Ce am de făcut, cine îmi va spune, de ce mă apuc atunci când ajung la birou sau în spațiu unde îmi voi desfășura activitatea. Întreabă dacă vei începe printr-un training sau printr-o intruire care să te pună în temă cu taskurile pe care le vei avea de îndeplinit.
Lucru în echipă sau individual?
Detaliu important, de asemenea, căci în echipă va fi mult mai simplu să te adaptezi. Ai șansa să prinzi din mers traseul lucrurilor și să înveți văzându-i pe ceilalți la lucru. Individual presupune adaptarea ca atare, lucru care ar putea fi mai greoi la început.
În cel fel îmi sunt măsurate performanțele și în cât timp de la debut?
Nu doar că îți punctezi valoarea prin această întrebare, dar îți vei arăta fără ocolișul interesul pentru performanță. Evidențiază faptul că ești un om performant și dornic să fie răsplătit pe măsura aportului pe care îl aduce la locul de muncă. Cere date concrete despre aceste aspecte.
Cum sunt evaluate și recompensate performanțele în companie?
Îți dai interesul, vrei să fii apreciat. La nivel ideal, în momentul în care performezi într-un loc de muncă este lesne de înțeles că vei fi recompensat. Întreabă care este politica companiei în acest sens și dacă există rapoarte și evaluări periodice asupra muncii angajaților.
Care sunt pașii următori după acest interviu?
Vei dori, desigur, să știi dacă și când vei fi contactat pentru un răspuns. În ipoteza în care acesta va fi unul pozitiv, întreabă care sunt pașii următori, încă un inteviu, o discuție cu managerul, negocierea pachetului salarial.
Vă mai pot ajuta cu alte informații despre mine?
O ultimă întrebare cu care închei apoteotic dialogul avut cu angajatorul. Nu doar că vei lăsa impresia transparenței totale și a siguranței de sine pe care mulți recuiteri le caută, dar vei arăta și interes, pasiune și dăruire pentru munca ta.
Nu uita să lași deoparte emoțiile și să faci în așa fel încât să te “vinzi” în cel mai frumos “ambalaj”. Fii încrezător atunci când mergi la un interviu pentru un loc de muncă și evidențiază-ți punctele forte, punând accent pe aportul pe care îl poți aduce companiei dacă apelează la serviciile tale.
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/locuri-de-munc%C4%83-interviu-4131482/
Aceste pensii vor fi impozitate! Anunțul surprinzător a fost făcut de ministrul Finanțelor: „În acest fel se îndreaptă m... Huawei Technologies susține că va investi 3,1 miliarde de dolari în Italia, unde va crea 1.000 de locuri de muncă în tre...