Acestea sunt actele necesare atunci când se vinde un teren

Tranzacțiile imobiliare au inclus în ultimii ani și vânzarea și cumpărarea de terenuri, în special intravilane, asta pentru tot mai mulți români aleg varianta de a-și construi de la zero o locuință. Primul pas în acest sens îl reprezintă achiziționarea unui lot pe care să se ridice imobilul. Pare simplu, însă există o serie de aspecte pe care trebuie să le ai în calcul atunci când cauți un teren de vânzare. Alocă-ți  timp pentru a merge la notar, iar pentru a eficientiza tranzacția trebuie să existe la dosar și toate actele necesare. 

Tranzacțiile imobiliare au inclus în ultimii ani și vânzarea și cumpărarea de terenuri, în special intravilane, asta pentru tot mai mulți români aleg varianta de a-și construi de la zero o locuință. Primul pas în acest sens îl reprezintă achiziționarea unui lot pe care să se ridice imobilul. Pare simplu, însă există o serie de aspecte pe care trebuie să le ai în calcul atunci când cauți un teren de vânzare. Alocă-ți timp pentru a merge la notar, iar pentru a eficientiza tranzacția trebuie să existe la dosar și toate actele necesare.

Am alcăuit un ghid în acest sens în care vei găsi toate detaliile și actele necesare de care este nevoie atunci când se vinde un teren.

Contract de vânzare – cumpărare legalizat la notar

Primul pas după ce ai căzut de comun acord cu vânzătorul terenului asupra prețului și asupra condițiilor de achiziționare îl reprezintă contractul de vânzare-cumpărare. Acesta se va încheia între părți, însă nu va avea valoare legală până în momentul în care nu va fi legalizat în prezența unui notar public.

Documentele necesare pentru a vinde un teren

În fața notarului, atât cel care vinde terenul, cât și cel care îl cumpără, trebuie să se prezinte personal, iar fostul proprietar trebuie să aibă la el mai multe documente fără de care nu se poate legaliza contractul:

Actul de proprietate – în acest document se vor regăsi informații despre parcursul juridic al proprietății și despre modalitatea prin care a ajuns terenul să fie deținut de actualul proprietar, un alt contract de vânzare-cumpărare, moșternire sau donație.

Documentația cadastrală a terenului – Acest act se întocmește de o instituție autorizată și necesită avizul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară din zona în care este arondat. Cadastrul va conține date tehnice și măsurători asupra terenului. Și planul de amplasament și documentare este obligatoriu în momentul în care se vinde un teren. Acesta reprezintă un desen în care sunt delimitate parcelele și este specificat tipul de teren, intravilan sau extravilan, dar și suprafața totală.

Extrasul de carte funciară pentru autentificare - La fel ca documentația cadastrală, extrasul de carte funciară se eliberează de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară din zona în care se află situat terenul. Atenție, însă, căci termenul de valabilitate de la emiterea documentului este de zece zile din momentul înregistrării cererii făcute de proprietar la Oficiul de Cadastru.

Certificatul de atestare fiscal – Se eliberează de către un reprezentant ANAF. Organele fiscale din zona în care este situat terenul sunt singurele abilitate să tipărească actul, la cererea vânzătorului. Acesta va dovezi faptul că vânzătorul nu are datorii de tip impozit neplătit și poate să vândă proprietatea.

Actele de identitate – Ca pentru orice alt document întocmit de notar va fi nevoie ca ambii, vânzătorul și cumpărătorul, să prezinte actele de identitate în original. Atenție, nu se poate legaliza actul dacă vreunul dintre buletine este expirat.

Ce prevede contractul de vânzare-cumpărare legalizat la notar

Citește și
colaj gina pistol si smiley la botezul lui josephine si gina pistol intr-o salopeta alba
Gina Pistol, dificultățile cu care se confruntă la 6 luni după ce a devenit mamă. "Când o să îmi revin? Când?"
Gina Pistol, dificultățile cu care se confruntă la 6 luni după ce a devenit mamă. "Când o să îmi revin? Când?"
colaj ana crudu si daniela crudu
Sora Danielei Crudu s-a căsătorit. Primele imagini de la cel mai important eveniment din viața Anei Crudu
Sora Danielei Crudu s-a căsătorit. Primele imagini de la cel mai important eveniment din viața Anei Crudu
elena stroe intr-un maieu negru, pantaloni scurti negri, pe o terasa intr-un peisaj de munte
Elena Stroe, fosta concurentă de la Insula Iubirii, dă cărțile pe față. Ce dezvăluiri face bruneta despre viața ei amoroasă
Elena Stroe, fosta concurentă de la Insula Iubirii, dă cărțile pe față. Ce dezvăluiri face bruneta despre viața ei amoroasă
Mai multe articole

Fie că îl redactează notarul, fie este tipărit și completat de părțile care s-au înțeles asupra terenului de vânzare, contractul va deveni legal după ce va primi ștampila notarială. Contractul de vânzare – cumpărare conține trei aspecte esențiale: bunul care face obiectul contractului, adică terenul, prețul la care se vinde și informațiile complete despre identitățile vânzătorului și cumpărătorului.

Cu cât se vinde un teren în București

În general, terenurile din București și din zonele care înconjoară Capitala se vând pentru construcții. Fie că vorbim de dezvoltatori imobiliari care construiesc complexe rezidențiale de blocuri și case pe care le vând apoi prin credite bancare, fie de persoane fizică care caută să-și ridice de la zero o casă, prețul unui teren în Capitală variază în funcție de întindere, zonă și utilități.

Pe LaJumate.ro găsești anunțuri cu terenuri de vânzare în București și în localitățile din împrejurimi, cu prețuri de la 17 euro pe metru pătrat în Măgurele, 30 de euro pe metru pătrat în Glina sau Berceni până la câteva sute de euro în zone selecte din oraș, cele mai multe fiind spații cu constructii ce urmează să fie demolate sau vor fi distruse la cerere pentru a se construi altele noi.

Parteneri
Cele mai simpatice nume pentru câini. Cum îți poți numi patrupedul
Ai adoptat recent un patruped și cauți nume pentru câini? Noul membru al familiei are nevoie de o denumire care să se potrivească nu doar cu personalitatea lui, dar care să fie și ușor de pronunțat de toată lumea din casa ta. 
Catine.ro
Ultimele știri