„Un studiu al Economist Inteligence Unit (EIU) de la inceputul anului arata ca leul este supraevaluat cu 13%. Aprecierea monedei nationale a continuat, astfel ca, extrapoland, supraevaluarea este de 16%. Un curs normal ar trebui sa fie 4,7-4,8 lei/euro. Ii intrebam pe adeptii mentinerii cursului (...) de ce nu este asa. Cifrele si studiile arata ca avem o supraevaluare a leului si asteptam contraargumente de ce cursul nu este acolo"
„Ai datoria sa duci cursul la nivelul la care economia functioneaza, nu sa fii excesiv de prudent. A fi prudent inseamna sa inchizi totul. Nu credem ca este acceptabila intarirea monedei nationale intr-o tara care se afla intr-o criza profunda, o tara parte a unei piete unice, fara posibilitati de a actiona prin bariere de orice fel",
Ce spun economistii
Analistii spun insa ca un interval de echilibru pentru moneda nationala este 4-4,4 lei/euro. De altfel, ei atrag atentia ca un curs de echilibru este greu de stabilit, in conditiile in care exista foarte multe modele de calcul. „Nimeni nu poate sa spuna cu exactitate care este cursul de echilibru. La urma urmelor, acest nivel este cel care este perceput de piata drept unul de echilibru", arata Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.
De altfel, in opinia acestuia, fluctuatia monedei nationale in intervalul 4-4,2 lei/euro este una relativ echilibrata. „Pentru anul 2011, cand economia este inca in proces de recuperare, cand motorul consumului nu a pornit, un nivel mai bun, unul optim pentru sustinerea exporturilor este intervalul de variatie 4,1-4,2 lei/euro", explica Lucian Anghel. Pe de alta parte, economistul-sef al BCR considera ca exportatorii ar trebui sa utilizeze instrumente de acoperire a riscului valutar si sa-si creasca competitivitatea.
„Exportatorii trebuie sa constientizeze ca nu vom vedea la nesfarsit un leu stabil, sprijinit de o flotare controlata, asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani", conchide Lucian Anghel. La randul sau, analistul Dragos Cabat, Managing Partner al companiei de consultanta Financial View, considera ca nivelul de echilibru al cursului este 4 lei/euro. „Cand situatia pe pietele internationale se va calma - si am in vedere aici problemele Greciei, cred ca referinta in raport cu euro o sa varieze in intervalul 4-4,1 lei/euro", arata Dragos Cabat.
Citeste articolul complet pe Financiarul