Veste excelentă dată de Guvern! O categorie de români ar putea primi mai mulți bani în curând, în cazul în care proiectul va fi aprobat!
Acesta prevede un detaliu extrem de important pentru o anumită categorie de angajați: cetățenii care lucrează în administrație s-ar putea bucura de sporuri pentru condiții periculoase!
Prin HG 569/2017 a fost aprobat Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă, precum şi condiţiile de acordare a acestuia pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare „Administraţie” din administraţia publică locală.
CONDIȚII ȘI MODIFICĂRI PENTRU ACORDAREA SPORURILOR
1. Va fi introdus în lista beneficiarilor prevederilor Regulamentului și personalul încadrat la nivelul instituțiilor publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice locale, menționat la capitolul I, art. 2 și 4 din Anexa nr. VII a Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, noii beneficiari vor fi personalul de execuție din instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea celorlalte organe de specialitate ale administrației publice locale.
2. Mărimea concretă a sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare acordat personalului din administraţia publică locală să fie acelaşi cu cel prevăzut pentru personalul din administraţia publică centrală.
Pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, mărimea sporului pentru personalul prevăzut la anexa nr. VII la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia personalului din administraţia publică locală, în funcţie de numărul de factori de risc întruniţi, este următoarea:
a) spor de la 6,1% până la 10% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 4 factori de risc din cei prevăzuţi la art. 4 din regulament;
b) spor de la 3,1% până la 6% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 3 factori de risc din cei prevăzuţi la art. 4 din regulament;
c) spor de până la 3% din salariul de bază pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 2 factori de risc din cei prevăzuţi la art. 4 din regulament.”
La stabilirea, de la caz la caz, a cuantumului sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se au în vedere următorii factori de risc:
a) existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului;
b) intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;
c) durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi;
d) existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare;
e) structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă
Sursa: bugetul.ro
Bani mai mulți doar pentru unii bugetari. Modificări importante în grilele de salarizare... Au crescut pensiile speciale! Care sunt categoriile de români care beneficiază de noile sume...