Antena Căutare

BNR explică păstrarea dobânzii: Creşterea economică a continuat să decelereze. Contribuţia consumului gospodăriilor s-a redus vizibil. Restrângere a comenzilor noi în industria prelucrătoare

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat, miercuri, că decizia privind menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50% pe an a fost luată în contextul în care creşterea economică a continuat să decelereze, contribuţia consumului gospodăriilor s-a redus vizibil şi asistăm la o restrângere a comenzilor noi în industria prelucrătoare.

BNR a anunţat, joi, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la 2,50% pe an, fiind a 12-a decizie consecutivă în acest sens.

Decizia a fost luată în contextul în care rata anuală a inflaţiei a crecut în noiembrie la 3,8%.

”Rata anuală a inflaţiei IPC a scăzut în luna octombrie la 3,4 la sută, de la 3,5 la sută în luna septembrie, şi a urcat apoi în noiembrie la 3,8 la sută, deasupra intervalului ţintei, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu. Avansul faţă de luna septembrie s-a datorat, în principal, majorării preţurilor legumelor şi fructelor, dar şi accelerării inflaţiei de bază”, se arată în comunicatul BNR.

Banca centrală a avertizat că ritmul de creştere a economiei a încetinit, iar consumul s-a redus.

Articolul continuă după reclamă

”Creşterea economică a continuat să decelereze în trimestrul III 2019, dinamica sa anuală reducându-se la 3 la sută, de la 4,4 la sută în trimestrul anterior. Pe partea cererii, contribuţia consumului gospodăriilor populaţiei a rămas semnificativă, însă s a redus vizibil (până la 3 puncte procentuale, în contextul anului agricol nefavorabil), fiind depăşită substanţial de cea a formării brute de capital fix (5,9 puncte procentuale). Exportul net şi-a amplificat aportul negativ la dinamica PIB, pe fondul reaccelerării mai pronunţate a creşterii importurilor în raport cu cea a exporturilor de bunuri şi servicii”, se arată în comunicat.

Amplificarea a contracţiei producţiei industriale

BNR atrage atenţia că cele mai recente date statistice evidenţiază evoluţii mixte în termeni anuali în sfera consumului, a investiţiilor şi a producţiei industriale în luna octombrie.

Astlfe, pe de o parte, există o menţinere a unei dinamici ridicate a achiziţiilor populaţiei de bunuri şi servicii şi majorarea alertă a volumului lucrărilor de construcţii, iar pe de altă parte există o amplificarea a contracţiei producţiei industriale, respectiv restrângerea comenzilor noi în industria prelucrătoare.

”Totodată, cele mai recente date privind balanţa de plăţi evidenţiază încetinirea deteriorării în termeni anuali a soldului balanţei comerciale în luna octombrie comparativ cu trimestrul III. Deficitul de cont curent şi-a reaccentuat însă adâncirea, ca urmare a înrăutăţirii balanţei veniturilor primare şi a celei a veniturilor secundare, iar gradul de acoperire a acestuia cu investiţii străine directe şi transferuri de capital a scăzut”, se arată în comunicat.

Mai mult de atât, BNR avertizează că există incertitudini şi riscuri crescute la adresa perspectivei inflaţiei ce decurg din conduita politicii fiscale şi a celei de venituri, în condiţiile calendarului electoral intern.

”Tendinţa deficitului de cont curent rămâne de asemenea preocupantă. Incertitudini generează şi evoluţia economiei zonei euro şi a celei globale, pe fondul creşterii tensiunilor geopolitice şi a vulnerabilităţilor unor pieţe emergente, iar conduita acomodativă a politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune rămân relevante”, se arată în comunicat.

Sursa : news.ro

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind o posibilă trucarea a unei licitaţii organizată de Primăria Bra... Primele consecințe economice ale războiului politic dintre SUA și Iran se resimt și în România. Prețul aurului, la un ma...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x