Antena Căutare

BNR nu poate finanta bugetul

Rezerva valutara si de aur a BNR face cu ochiul unor politicieni, care ar vrea sa toace banii stransi de banca centrala fara sa se mai gandeasca ce se va intampla dupa ce acestia se vor termina. Si se vor termina repede! "Banca Nationala si-ar cheltui echivalentul rezervei de aur intr-un singur an, daca ar fi nevoita sa acopere deficitul bugetului de asigurari sociale", a declarat guvernatorul Mugur Isarescu.

El a explicat ca utilizarea rezervei internationale nu este un lucru legal si ar avea consecinte extrem de negative.

"Datoria publica este de 45 miliarde de euro si datoria externa este de 87 miliarde de euro, in timp ce rezerva internationala este de 35 miliarde de euro. In momentul in care rezerva ar scadea foarte mult, am fi obligati sa rambursam mult mai repede o parte din aceste datorii si nu am mai putea sa ne imprumutam. Cu alte cuvinte, corectiile pe care altii doresc sa le facem prin utilizarea rezervei nu sunt posibile", a subliniat guvernatorul BNR. In plus, BNR nu poate utiliza rezerva pentru plata pensiilor sau salariilor bugetare.

"Articolul 123 din Tratatul de Aderare interzice bancilor centrale orice fel de finantare a deficitului bugetar din rezerve", a spus guvernatorul.

Romania are o rezerva de aur de 103,7 tone, valoarea acesteia ridicandu-se la peste 3,3 miliarde de euro.

Tot articolul, in Jurnalul National

Romania, cea mai mare scadere din UE a activitatii sectorului de constructii... Forintul se depreciaza puternic fata de euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x