- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, în perioada ianuarieiulie 2016 au fost acordate la nivel naţional 22.016 de autorizaţii de construire pentru locuinţe individuale.
Creșteri față de anul trecut sau înregistrat în lunile februarie, martie și aprilie, luna în care sau eliberat cele mai multe autorizații 3470. Spre deosebire de anul 2015 când, de la o lună la alta, valorile creșteau (cu excepția lunii iulie), anul 2016 înregistrează o scădere până în acest punct. E de urmărit cum arată datele în luna august a acestui an; cu un an în urmă, în luna august au fost eliberate cele mai multe autorizații de construcție: 4766.
Spre comparaţie, în 2008, perioada de boom a pieței imobiliare, au fost acordate 118.643 de avize, în vreme ce, în 2009, numărul acestora a ajuns la 65.930, după un declin de 44%.În 2010, numărul locuinţelor a căror construcţie a fost aprobată a ajuns la 57.919.
Cât este de important ca piața construcțiilor din România să crească
Întrun interviu pentru capital.ro, Cezar Rapotan, principalul acţionar Arabesque, estimează că 2016 va fi un an profitabil atât pentru companie cât şi pentru întreg sectorul construcţiilor. Din experiența companiei, 2015 a scos in evidenţă tendinţa de creştere a pieţei imobiliare, clienţii orientânduse spre locuinţe noi sau renovări ale celor pe care le deţin, produsele cele mai solicitate fiind, astfel, cele din gama materialelor de construcţii, finisaje, electrice sau instalaţii sanitare.
Acesta a observat o creștere a încrederii în economie. Indicatorii economici din piaţa construcţiilor susţin faptul că economia îşi ambalează motoarele, investiţiile în acest sector fiind capabile să genereze dezvoltarea pe orizontală, adică să atragă afaceri colaterale în toate domeniile, de la infrastructură, imobiliare şi industrie, la comerţ, servicii şi turism.
Ce investiții fac businessurile pentru a încurajeza acest trend?
Potrivit declarațiilor lui Cezar Rapotan, Arabesque a realizat anul trecut investiţii de peste 10 milioane de lei. Acestea sau concentrat în direcția dezvoltării ofertei de materiale de construcţii şi servicii la cheie pentru clienţi, consilierea tehnică de specialitate, seminarii, tehnologii şi produse noi şi, nu în ultimul rând, asigurarea unor stocuri optime şi a unor preţuri competitive.
Ce face statul ca să încurajeze acest trend?
Românii care îşi construiesc sau renovează locuinţele cu materiale ecologice ar putea primi până la 40.000 de lei, potrivit programelor Casa Verde Clasic şi Casa Verde Plus lansate îndezbatere publică de Ministerul Mediului, așa cum a informat recent agenţia de presă Mediafax.
Prima componentă a programului lansat în dezbatere publică, Casa Verde Clasic, prevede ca Ministerul Mediului să acorde finanţare pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energii regenerabile. Prin urmare, pentru cei care îşi vor monta pompe de căldură, Ministerul Mediului propune o decontare de până la 8.000 de lei, adică aproximativ 7080% din costul de cumpărare şi instalare, potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului.
A doua componentă a proiectului de finanţare pentru eficienţă energetică este programul Casa Verde Plus. Aceasta prevede ca Ministerul Mediului să acorde finanţare românilor care îşi construiesc sau renovează locuinţele folosind termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperişuri verzi, sisteme de monitorizare şi eficientizare a consumului de energie, apă, gaz, precum şi sisteme eficiente de iluminat pe bază de led, cu un consum redus de energie şi durată de viaţă superioară.
Proiectul celor două programe de finanţare sa aflat, timp de zece zile, în dezbatere publică pe siteul Ministerului Mediului. Abia după analiza propunerilor se va semna ordinul prin care vor demara cele două programe. Ulterior, persoanele interesate vor putea depune dosarele la Agenţiile de Mediu din judeţele de reşedinţă.
Sursă foto: Shutterstock.com