- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Petrom este reprezentata la cel mai inalt nivel la Londra, atat directorul general, Mariana Gheorghe, cat si directorul financiar, Daniel Turnheim, mergand in road-show pentru a promova oferta. Statul roman, pe de alta parte, este reprezentat la nivel de adjunct al sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, respectiv de Florin Vladan.
De partea cealalta, oferta Petrom a atras atentia inclusiv a unor fonduri mari, care in mod normal nu se uita spre bursa din Romania, din cauza lichiditatii reduse.
"Sunt absolut toate tipurile de fonduri prezente, inclusiv fonduri de o marime mai mare care in mod normal nu s-ar uita catre Romania si care sunt atrase de faptul ca in urma acestei tranzactii practic s-ar tripla free-float-ul actiunilor", au declarat sursele citate.
Road-show-ul de la Londra a inceput luni si se va incheia joi, iar pe parcursul acestei perioade managerii ofertei au cate sapte intalniri pe zi, avand prezentari atat one-to-one cat si cu grupuri de mai multi investitori.
Chiar daca zilele acestea toata atentia pietelor s-a indreptat din nou asupra problemelor din Europa, discutia cu investitorii de la Londra s-a concentrat pe oferta Petrom si pe compania in sine.
"Ei stiu foarte bine care e situatia pietelor, discutiile nu se concentreaza pe asta, ci pe Petrom. Bineinteles, in decizia finala de subscriere va conta si cum arata pietele la acel moment, dar mai important este ce se va intampla in ultimele zile ale perioadei de subscriere, pentru ca atunci marii investitori subscriu", afirma sursele citate.
Bursele au reactionat puternic ieri la aparitia speculatiilor privind o posibila extindere a crizei datoriilor suverane si in Italia, dar azi situatia s-a mai calmat, desi perspectiva ramane in continuare negativa.
O alta intrebare pe care investitorii straini au avut-o a fost legata de ceea ce se va intampla cu pachetul de 10% cu care mai ramane statul dupa ce se va finaliza aceasta tranzactie. Investitorii se tem practic ca in cazul unei alte vanzari la un interval de cateva luni s-ar crea o presiune puternica la vanzare care ar trage pretul actiunilor in jos. Acesta este un semn totodata ca planurile de privatizare anuntate de statul roman sunt foarte putin cunoscute, acelasi lucru fiind valabil de altfel pentru intreaga piata romaneasca deoarece dupa cum spuneau surse apropiate consortiului de intermediere, "Romania nu este pe harta marilor investitori, este doar un punct care palpaie in anumite momente".
Totusi, multi dintre managerii de fonduri pe care intermediarii i-au abordat si in etapa de pre-marketing erau la curent cu donatia facuta de Romgaz statului roman, subiect care a ajuns si in paginile publicatiei britanice Financial Times, una dintre intrebarile adresate pe aceasta tema fiind care sunt sansele sa se mai intample inca o data asa ceva. Petrom, fiind o companie privata, controlata de austriecii de la OMV, este aparata de astfel de "donatii", dar faptul ca sunt sanse mari ca Guvernul sa mai ia astfel de decizii in cadrul altor companii unde detine pachetul majoritar constituie o mare bila neagra pe care strainii o acorda pietei locale.
Ce asteptari se contureaza privind pretul final
Oferta Petrom se va derula pana vineri saptamana viitoare, dar subscrierile nu vor fi facute publice decat la final. Nici membrii consortiului de intermediere nu stiu decat ordinele pe care fiecare dintre ei le primesc, lista centralizata a acestora urmand sa fie cunoscuta doar de Ministerul Economiei in momentul cand va cere, cel mai tarziu pana miercuri saptamana viitoare, "book"-urile de la brokeri pentru a vedea daca va anunta un pret minim (de referinta).
Pretul de oferta va fi stabilit prin asa-numitul proces de bookbuilding, in cadrul caruia ordinele de subscriere vor fi aranjate in ordinea descrescatoare a pretului de subscriere, iar subscrierile la acelasi pret vor fi aranjate in functie de ora la care s-au depus ordinele. Ulterior, pretul de oferta pentru fiecare transa va fi cel mai mic pret la care se asigura maximizarea volumului de actiuni ce pot fi vandute.
Statul a anuntat déjà un pret maxim de 0,46 lei/actiune la care vrea sa vanda actiunile Petrom si are dreptul, dar nu si obligatia de a anunta un pret minim. Daca statul va anunta un pret minim, va trebui sa faca acest lucru cu doua zile lucratoare inainte de ultima zi a perioadei de oferta, pentru a permite investitorilor, daca acestia doresc, sa-si actualizeze ordinele. Subscrierile introduse déjà la preturi cel putin egale cu nivelul minim anuntat de stat nu vor putea fi modificate.
O serie de analisti de la grupurile financiare din regiune au declarat ca se asteapta ca pretul final al ofertei Petrom sa fie cu 15-20% sub pretul maxim anuntat de stat, repetandu-se practic scenariul de la OMV, care a trebuit sa ofere investitorilor un discount de 17% pentru a subscribe toate actiunile oferite in cadrul majorarii de capital derulate in iunie.
Surse apropiate consortiului de intermediere spun insa ca pretul final ar putea fi cu 10-15% mai jos, dar fata de pretul de la Bursa, care in prezent este sub 0,39 lei/actiune, ceea ce ar insemna un discount de pana la 30% fata de pretul maxim. Statul ar incasa in aceasta situatie 437 milioane de euro, cu pana la 175 milioane de euro mai putin decat vroia, similar din nou cazului OMV, care a strans in cadrul majorarii de capital 725 milioane de euro fata de suma maxima planificata de 900 milioane de euro.
Citeste si Antena3
Foto: Intact Images