Antena Căutare

Ce mai privatizeaza Romania: Tunuri pe ultima suta de metri

A inceput sezonul privatizarilor de primavara pentru economia romaneasca. Pana la sfarsitul anului, Romania trebuie sa vanda o serie de companii, mare parte dintre ele fiind trecute in acordul cu FMI-ul.

Statul mai are pachete majoritare de actiuni la doar 36 de societati, la restul detinand pachete intre 10% si 33% inca de la inceperea privatizarilor, din 1992.

Din istoricul vanzarilor companiilor romanesti BCR a fost preluata in 2006 de Erste Bank pentru 2,2 miliarde euro si este considerata cea mai avantajoasa vanzare pentru statul roman dupa criteriul pret.

Un an mai tarziu Automobile Craiova a fost preluata de Ford pentru 57 milioane euro, iar Electroputere a fost preluata, tot in 2007 de Al-Arrab, care si-a asumat investitii de 60 de milioane euro.

Ultimele tunuri, in pregatire

Saptamana trecuta vanzarea Cupru Min a esuat dupa ce firma canadiana a refuzat sa depuna intr-un cont bancar o garantie pentru investitiile de mediu, in valoare de 32,27 milioane euro. Firma canadiana a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro. Zacamantul de cupru este evaluat insa la 17 miliarde de dolari.

Si vanzarea combinatului Oltchim ar urma sa aiba la loc la finalul lunii mai. Oltchimul este singurul combinat chimic pe care il mai are Romania. Conform seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Vladan, firma are datorii importante.

Patru companii din Romania, Rusia, Emiratele Arabe Unite si Germania si-au exprimat interesul pentru Oltchim, valoarea de piata a combinatului putand ajunge si pana la 300 de milioane de euro.

Transelectrica este, iarasi, o privatizare evaluata la 2 miliarde de euro. Un prim pachet de 15% din actiuni a fost inca vandut din luna martie.

In cazul Transgaz este pregatit pentru privatizare, in luna iunie, un pachet de 15% dintre actiuni.

Romgaz sau Hidroelectrica sunt alte doua companii care nu sunt listate la bursa si vor face oferte publice initiale.

De asemenea, pentru Nuclearelectrica se definitivează caietul de sarcini.

Mai sunt in curs de pregatire pentru privatizare Electrica Furnizare, Electrica Serv, Electrica Distributie Transilvania Sud, Transilvania Nord si Muntenia Nord.

Parteneriate public private


Statul a primit deja o oferta de 900 de milioane de euro pentru Complexul Energetic Rovinari, conform Ziarul Financiar.

Se asteapta, de asemenea, oferte de investitii si pentru Reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda sau hidrocentrala Tarnita Lapustesti.

Pe lista de privatizari, salvate

Articolul continuă după reclamă

O incercare de privatizare a CEC a fost oprita in decembrie 2006 pentru ca numai National Bank of Greece era interesata sa cumpere institutia romaneasca, iar oferta a fost mult sub asteptari. Pretul oferit a fost in jur de 560 milioane de euro pentru pachetul de actiuni de 69,9%.

SMURD si serviciul public de urgente faceau si ele indirect obiectul privatizarii conform proiectului Legii Sanatatii propus spre dezbatere la inceputul lui 2012. Legea nu a fost insa adoptata.


Foto: Intact Images

Pretul petrolului a scazut cu aproape doi dolari... Guvernul Boc a transmis informatii false catre FMI...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x