În ultima parte a anului trecut au avut loc creșteri de circa 2,9% la prețurile locuințelor. Pe tot parcursul anului, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat în Cluj-Napoca. În continuare, aici se înregistrează cea mai mare medie a prețurilor, peste 1.700 euro/mp, în creștere de la 1.450 euro/mp.
Capitala este pe locul secund, cu o medie de peste 1.400 euro/mp, iar pe ultima treaptă a podiumului se află Timișoara cu prețuri medii de peste 1.230 euro/mp.
Pentru prima dată, în ultimul trimestru al anului 2019, un nou oraș a atins pragul de 1.000 de euro/mp. În acest top select se aflau 7 orașe: Cluj-Napoca, București, Timișoara, Iași, Brașov, Constanța și Craiova. Cel mai nou oraș care a înregistrat o medie de 1.000 de euro/mp este Oradea. Municipiul de pe Crișul Repede a avut o ascensiune constantă pe tot parcursul anului trecut.
Creșterea constantă a prețurilor a influențat și numărul de tranzacții, astfel că în anul 2019 au fost mai puține contracte încheiate cu circa 4% față de anul precedent. Cele mai căutate locuințe au fost și în 2019 apartamentele cu două camere. Potrivit anunțurilor imobiliare publicate pe Flatfy.ro, apartamentele cu două camere sunt cele mai tranzacționate locuințe. Acestea se mențin în topul preferințelor și în acest an.
Locuințe noi
Pe tot parcursul anului 2020, se estimează că vor fi date în folosință peste 65.000 de locuințe noi. Potrivit site-ului de imobiliare Korter.ro, cele mai multe ansambluri rezidențiale noi sunt realizate în București. Doar în capitală, în acest an vor fi finalizate peste 140 de ansambluri rezidențiale noi. Pe Korter.ro, fiecare ansamblu rezidențial nou are o pagină dedicată în care sunt prezentate informații și detalii despre construcție, dar și suprafețe și prețuri.
Pe lângă ansamblurile rezidențiale ce vor fi date în folosință în acest an, în marile orașe sunt pornite noi proiecte imobiliare. Cererea de locuințe din orașele cu peste 200.000 de locuitori este tot mai mare, astfel că dezvoltatorii imobiliari nu ezită să demareze construcția de ansambluri rezidențiale noi.
La începutul anului 2020 a fost adoptată o nouă lege care aduce modificări și completări privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Astfel, prin Legea 7/2020, s-au introdus noi obligații în sarcina dezvoltatorii imobiliari, aceștia fiind obligați să facă recepția și predarea clădirilor noi doar cu branșamente definitive la rețelele de utilități publice.
O modificare privind încurajarea utilizării energiei din surse regenerabile va intra în vigoare la finalul anului 2020. Conform Legii 372/2005, din 31 decembrie 2020 nu vor mai fi emise autorizații de construire pentru clădiri private noi doar în condițiile în care consumului lor de energie va fi aproape egal cu zero. Concret, noile ansambluri rezidențiale vor avea un consum de energie foarte scăzut, iar minimum 10% din acesta să provină din surse regenerabile.