Antena Căutare

Cum poate scadea cu 15% factura la gazele naturale consumate de populatie

Consumatorii captivi platesc azi un pret de cos, unde o componenta importanta o reprezinta importurile. Din cantitatea de gaze arsa in Romania in 2010, doar 20,2% au reprezentat consumul populatiei.

Orice consumator de gaze naturale din Romania, fie el captiv, fie indus­trial, plateste gazele naturale la un pret de cos, stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Aproape 15% din acest cos il reprezinta pretul de import. In cazul in care s-ar renunta la aceasta compo­nen­ta pentru consumatorii captivi, popu­latia ar plati facturi la gaze mai mici cu 15%. In prezent, un MWh reglementat de gaze naturale costa 96,2 lei la E.ON Gaz Romania si 96,48 lei la GDF-Suez Energy.

Costul importului este de 14,92 lei la ambele distributii, iar restul se imparte intre costul intern, cel de transport, de distributie si marja de furnizare. Renuntarea la importuri ar afecta doar 20,2% din consumul de gaze, atat cat a fost ponderea populatiei in totalul consumului din 2010, potrivit datelor prezentate de ANRE.

In Roma­nia exista in prezent 2,5 milioane de abonati ai celor doi mari distri­buitori, GDF-Suez si E.ON Gaz, si 1,6 milioane de apartamente bransate la reteaua centralizata de incalzire.

O buna parte din acestia din urma primesc caldura de la centrale care utilizeaza gazul drept combustibil, precum Bucuresti, Botosani, Buzau, Constanta, Deva, etc.

Presiuni mari pe pret

Pentru a livra gaze populatiei, dis­tri­buitorii cumpara atat de la produ­catorii interni, Romgaz si Petrom, cat si din import, din Rusia. La randul sau, Romgaz, companie controlata de statul roman, achizitioneaza o buna parte din gaz din strainatate pentru a satisface contractele cu consumatorii indus­triali.

Tot articolul, in Financiarul

Benzina si motorina s-ar putea scumpi cu 30%... Scenariu de cosmar pentru economia mondiala: petrolul, la 220 USD/baril...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x