Antena Căutare

Cum să gândești un buget realist, pornind de la veniturile tale. Ce trebuie să faci ca să îți permiți mai mult

Lucrurile pe care ți le permiți depind foarte mult de disciplina ta financiară. Iar felul în care îți administrezi banii influențează multe aspecte ale vieții tale. Totul, de la calitatea mâncării pe care o consumi, mașina pe care o conduci și chiar nivelul tău de trai este afectat de deciziile financiare pe care le iei. Prosperitatea nu este determinată de banii pe care îi câștigi, ci de cei pe care îi economisești.

Lucrurile pe care ți le permiți depind foarte mult de disciplina ta financiară. Iar felul în care îți administrezi banii influențează multe aspecte ale vieții tale. Totul, de la calitatea mâncării pe care o consumi, mașina pe care o conduci și chiar nivelul tău de trai este afectat de deciziile financiare pe care le iei. Prosperitatea nu este determinată de banii pe care îi câștigi, ci de cei pe care îi economisești.

Există mulți oameni care au câștigat sume imense de bani numai ca să le piardă la scurt timp după aceea. Conform Fortune, aproape o treime dintre marii câștigători ai Loteriei ajung să declare faliment, pierzând toții banii câștigați. Iar motivul principal pentru această situație e, aproape întotdeauna, legat de administrarea deficitară a banilor. Deciziile financiare greșite, achizițiile prea mari și cheltuielile inutile se numără printre cele mai comune probleme în rândul acestora, însă nu li se aplică doar lor, ci tuturor oamenilor, atât bogați cât și săraci. Iată ce poți face ca să îți îmbunătățești situația financiară:

Fii mereu la curent cu veniturile și cheltuielile

Ca să poți lua decizii financiare corecte, ai nevoie de informații corecte, iar asta înseamnă să știi foarte bine cât câștigi și cât cheltuiești, în fiecare lună a anului. Dacă ești salariat și nu ai alte surse de venituri, atunci acest calcul este simplu, însă lucrurile nu sunt la fel de clare pentru un PFA, cu venituri care fluctuează de la o lună la alta.

Același lucru se aplică și antreprenorilor, în special celor care au mai mulți angajați în firmă. În aceste situații poți folosi un calculator de salarii, care îți va furniza toate informațiile de care ai nevoie ca să poți determina cu exactitate cheltuielile cu salariile, taxele pe care le plătești și venitul care rezultă în urma acestora.

Organizarea bugetului

Indiferent dacă lucrezi la un magazin sau conduci o companie mare, ai nevoie de un buget lunar după care să îți organizezi cheltuielile. E mult mai ușor să economisești și să pui bani deoparte atunci când stabilești în avans banii pe care urmează să-i cheltuiești. Dacă transformi economisirea într-un obiectiv în bugetul tău, vei lua decizii mult mai raționale și îți va fi mult mai ușor să reziști impulsului de a cheltui sume pe care nu ți le permiți. Ca să poți lucra mai eficient, împarte bugetul tău principal în 3 secțiuni mai mici:

Bugetul pentru mâncare

Când planifici bugetul tău, de aici ar trebui să începi. Alimentația de calitate este foarte importantă, așa că nu ar trebui niciodată renunți la alimente pentru alte cheltuieli. Asta nu înseamnă însă că nu ar trebui să reduci cât mai mult sumele pe care le cheltuiești pentru alimentele și băuturile nesănătoase, cum sunt dulciurile, snacks-urile, sucurile cu zahăr adăugat sau produsele de patiserie. De asemenea, poți economisi foarte mulți bani și vei mânca mai sănătos dacă gătești mai des acasă, în loc să comanzi sau să mănânci în oraș.

Bugetul pentru cheltuieli curente

Bugetul tău de cheltuieli curente ar trebui să includă toate plățile care se repetă lunar, în special cele care nu pot fi amânate. Acesta include cheltuieli precum chiria, facturile, ratele la credite sau transportul, iar valoarea sa este, de regulă, impusă de obligațiile tale financiare. Cu cât ratele tale la credite sunt mai mari, cu cât chiria te costă mai mult, cu atât mai mare va fi acest buget, iar asta poate avea un impact destul de puternic asupra finanțelor tale.

Bugetul pentru cheltuieli de întreținere

Fie că e vorba de haine, produse cosmetice, de curățenie sau aparatură, toate intră în acest buget. Nevoile tale se schimbă de la lună la lună, așa că trebuie să planifici în avans cheltuielile mari, ca să te poți pregăti pentru ele. Spre exemplu, nu vei fi foarte afectat dacă va trebui să adaugi pe lista de cheltuieli o pereche de pantaloni, dar un frigider nou te va costa. Dacă economisești bani din timp, vei putea să atenuezi considerabil impactul unei astfel de cheltuieli, fără să fii nevoit să faci sacrificii prea mari.

Bugetul pentru cheltuieli neprevăzute

Situațiile care te iau pe nepregătite, fie ele o problemă de sănătate, pierderea locului de muncă sau chiar o dispută legală au întotdeauna un impact financiar puternic. Singura cale prin care poți trece cu bine peste aceste momente este dacă ești prevăzător și te pregătești din timp pentru ele. Trebuie să faci o prioritate din asta. O plasă de siguranță poate să devină salvarea ta într-o situație dificilă. În consecință, atunci când economisești pentru „zile negre”, de fapt cumperi o poliță de asigurare personală pentru viitorul tău. Iar cu cât pui mai mult deoparte, cu atât vei fi mai în siguranță.

Sursă foto: Shutterstock

BNR Curs valutar 24 iulie. Cat creste leul fata de euro, dolar, lira, franc... Unde gasesti cele mai bune preturi pentru crearea unui magazin online ?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x