Live acum
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Cum vede CIA economia romaneasca?

Central Intelligence Agency (CIA) este una dintre cele mai puternice agentii de informatii din lume. Iar punctul forte al CIA il reprezinta tocmai informatiile pe care le detine despre orice colt al mapamon­dului. In baza sa de date, CIA detine informatii despre toate tarile din lume si, anual, face rapoarte detaliate despre climatul economic si social din fiecare stat. Nici Romania nu este sarita de la astfel de analize.

Astfel, pe pagina de internet a serviciului de informatii cu sediul in Virginia pot fi citite pagini intregi cu cifre despre plaiurile mioritice.

Datele economice, actualizate pentru anul 2010, sunt foarte multe si cuprind practic toate aspectele si indicatorii economici ce pot fi cuantificati pentru o tara. De aici, cine este interesat, poate afla de la valoarea Produsului Intern Brut pana la numarul somerilor sau rezerva in aur si valuta a Bancii Nationale.

Teoretic, datele economice prezentate de CIA ar trebui sa fie cat mai corecte, avand in vedere importanta locului unde sunt centralizate.

De cea­lalta parte, stau marturie cifrele oficiale pre­zentate de autoritatile romane, care se presupune ca sunt la fel de corecte si obiective. Problema e ca, nu de putine ori, oficialii de la Bu­curesti au fost acuzati de presa sau de societatea civila ca ma­nipuleaza cifrele fie in scop electoral, fie de natura eco­nomica. De exemplu, anul trecut guvernantii au anuntat ca in Romania numarul somerilor a scazut, cand realitatea era evident alta.

De fapt, nu­marul de someri scazuse pentru ca multi au iesit din sistemul de evidenta din simplul motiv ca le-a expirat perioada de somaj.

Potrivit datelor CIA, anul trecut rata somajului in Romania a fost de 8,2%, ceva mai mare decat cifra oficiala de 6,8%. Sin­gura cifra asemanatoare este valoarea exporturilor romanesti in 2010.

Tot articolul, in Financiarul

Recomandari