Live acumBurlacul
Prime Time 20:30Burlacul

De ce prefera companiile romanesti sa angajeze tot mai multi straini

Romania nu stie exact cati locuitori are. Despre numarul de angajati, cu atat mai putin. In principiu, sunt aproximativ sase milioane de romani ocupati, adica oameni care lucreaza in baza unui contract oficial. Alte cateva milioane, imposibil de inregistrat, muncesc la negru. Someri avem in jur de 690.000. Tot date oficiale.

In spatele lor sunt cel putin inca pe-atat de multi oameni care au iesit din „supravegherea” Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca si care sunt someri „la negru”. In acest tablou isi fac loc de cativa ani si tot mai multi muncitori straini. Cine sunt ei, ce ii atrage la Romania si in ce masura ar putea deveni o amenintare pe piata muncii pentru conationalii nostri?

Datele oficiale de la Inspectia Muncii ne spun clar: in momentul de fata, in Romania sunt peste 14.400 de cetateni straini care isi castiga existenta lucrand pentru angajatori locali, cel mai adesea in domenii precum comert, HoReCa sau constructii. Unii nu sunt doar simpli muncitori, ci au statut de manager expat si conduc unele dintre cele mai mari companii multinationale din Romania. Au venit aici fie pentru a ne invata stilul de lucru occidental, fie pentru ca sunt, pur si simplu, mai constiinciosi mai putin pretentiosi decat romanii si au reusit, in cativa ani, sa-i cucereasca pe angajatori. Turcii, chinezii si italienii domina mozaicul cultural al celor care pun umarul la dezvoltarea economiei romanesti, in calitate de muncitori. Managerii, in schimb, vin, in cea mai mare parte, din Austria sau Franta.

Manageri, dar si muncitori

Ii intalnim de obicei in multinationale, dar si in firme mici si medii si chiar in familii de romani. De la manageri si pana la bonele filipineze, toti au vazut in Romania un loc potrivit pentru a-si dezvolta cariera sau, oricat de surprinzator ar putea parea pentru un roman, pentru a-si asigura un trai decent, cu un salariu mai mare decat in tara de origine. Desi nu inregistreaza cresteri exponentiale, numarul lor este mai mare de la an la. Datele Inspectiei Muncii arata ca, la sfarsitul lunii august, numarul cetatenilor straini inregistrati in registrul general de evidenta a salariatilor cu contracte active era de 14.412, in timp ce la sfarsitul lui decembrie 2011, in aceeasi statistica figurau 13.255 de persoane. Primii care resimt aceste cresteri sunt reprezentantii agentiilor de recrutare a fortei de munca pentru pietele din afara.

Citeste continuarea articolului in incomemagazine.ro!

Recomandari