"Produsele agricole vor fi cumparate de cei care au bani. Ganditi-va ce se va intampla in lumea araba. Noi am facut cateva vizite acolo, i-am chemat si pe ei, iar acum urmeaza sa ne vedem. Pe arabi ii intereseaza o asociere cu agricultorii romani pe termen lung si o garantie sigura ca vor putea cumpara acel produs. Tot timpul pe unde am mers au zis: «Ce garantie avem noi ca se face productia, noi investim in ea, fiind intr-un parteneriat, si pe urma voi o blocati in tara sau o blocheaza Uniunea Europeana si nu mai pot sa mi-o iau acasa, daca va fi o criza alimentara»", a spus Radculescu.
El a adaugat ca investitorii arabi doresc si sa cumpere terenuri agricole cu suprafete cuprinse, in medie, intre 2.000 si 5.000 de hectare.
"Dar in special ii intereseaza o colaborare cu agricultorii romani intr-un parteneriat, ei cu finantare si cu preluarea a cel putin 70-80% din productia pe care o finanteaza", a mai spus secretarul de stat.
Pretul alimentelor a ajuns la niveluri mai mari fata de acum 3 ani, cand inca nu sosise criza in lume. S-au inregistrat rand pe rand maxime la mai multe produse, insa, spre deosebire de scumpirile din 2008, care erau de natura speculativa, de data aceasta sunt provocate de cresterea consumului in Asia.
Criza alimentara si scumpirea mancarii au fost printre cauzele revoltelor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord de la inceputul acestui an.
Sursa: Jurnalul National
AKM-ul din dotarea Armatei ar putea fi inlocuit. Romanii lucreaza la prototip... Liberalizarea preturilor la energie si gaze pentru populatie, amanata pentru 2015...