In opinia unora dintre ei „reducerea salariilor bugetarilor, cresterea TVA de la 19% la 24%, disponibilizarile de la stat, balbaielile in luarea deciziilor din 2010 si perspectiva mentinerii masurilor de austeritate si in 2011 sunt, in ordine, factorii cu cel mai important impact negativ asupra pietei imobiliare de anul trecut".
Toate aceste masuri, spun jucatorii de pe piata imobiliara, au avut ca efect scaderea puterii de cumparare. Daca ar fi sa facem un clasament al deciziilor cu impact negativ in acest segment, pe primul loc ar fi reducerea salariilor bugetarilor si cresterea TVA-ului de la 19% la 24%.
Reducerea bugetului pe care cumparatorii ar fi fost dispusi sa il cheltuiasca a avut un impact major atat in sectorul privat cat si cel de la stat. Cei mai multi dintre potentialii clienti se indreapta acum catre programul guvernamental Prima Casa, iar sumele pe care sunt dispusi sa le cheltuiasca sunt de 70.000 de euro pentru un apartament nou si 60.000 de euro pentru unul vechi.
„In primavara lui 2010 s-a simtit un elan al consumatorului. Oamenii capatasera incredere in piata. Vanzarile crescusera considerabil. Apoi au lovit consecutiv doua masuri: taierea salariilor si marirea TVA. Din clipa aceea, pentru o bucata de timp, lucrurile au mers chiar mai prost decat inainte sa isi revina. Oamenii erau din nou derutati, nu stiau daca este sigur pentru ei sa plaseze bani intr-un apartament, daca raman cu salariul asta, fie el si taiat, sau macar daca raman cu locul de munca. Treptat, piata si-a mai revenit, dar neincrederea inca domneste", este de parere Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo.
Tot articolul, in Jurnalul National
Top cele mai ieftine garsoniere din buricul Bucurestiului... Emil Boc: Guvernul nu sustine privatizarea CEC Bank...