Concluzia, cat se poate de reala si de serioasa, este rezultatul unui sondaj comandat de Comisia Europeana, care, printre altele, arata ca doi din trei cetateni europeni nu sunt la curent cu existenta unor proiecte de dezvoltare cofinantate din fonduri structurale in regiunea in care locuiesc. Ei nu percep ca avand avantaje nici personale, nici profesionale de pe urma programelor de dezvoltare si reducerea decalajelor dintre regiunile sarace si cele prospere. La nivelul Uniunii Europene, ponderea celor care au aceasta opinie este de 67%. Pe tari, italienii, belgienii, francezii, danezii si austriecii sunt de parere, intr-o majoritate covarsitoare (intre 87% si 90%), ca nu au niciun avantaj personal ca urmare a absorbtiei fondurilor structurale in tarile lor de origine. Este cel putin surprinzatoare pozitia lor, avand in vedere ca, inclusiv in cazul Italiei si al Frantei, dezvoltarea economiilor nationale din ultimele decenii a fost sustinuta masiv de miliardele de euro incasate de la bugetul comunitar.
Scepticismul popular vizavi de beneficiile instrumentelor structurale este totusi explicabil prin efectele combinate ale crizei economice si directionarii fondurilor europene catre mari antreprenori si mai putin catre sectorul serviciilor, al caror potential de cofinantare este dramatic mai redus decat in cazul celor dintai. Romanii si bulgarii se inscriu si ei in tabara celor care considera ca nu au aproape nimic de castigat ca urmare a proiectelor finantate din fonduri structurale, cu 79%, respectiv 78% dintre cetateni impartasind aceasta parere.
In ceea ce ne priveste, aceasta opinie cvasigenerala este justificata de rata redusa a absorbtiei, de politizarea la extrem a institutiilor implicate in derularea finantarilor, de incompetenta si politicianismul celor care conduc procesul atragerii fondurilor europene. Cel mai mic procent de cetateni sceptici in ceea ce priveste beneficiile fondurilor structurale este in Irlanda si Polonia, tari in care coruptia si politizarea administratiilor publice sunt la cote minime.
Citeste articolul complet pe Financiarul.com