Antena Căutare

FIC: Vezi "Top 10 investitii" ce trebuie finalizate de autoritati!

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a realizat o lista cu principalele zece proiecte (din cele peste 46.000 existente) care ar trebui finalizate, potrivit unei analize cost/beneficiu facute de membrii FIC, informeaza HotNews.

Autostrada Nadlac-Sibiu
Autostrada Bucuresti-Brasov proiecte de infrastructura Craiova-Constanta hidrocentrala de la Tarnita
Extreme Light Infrastructure

"In prezent, in Romania exista circa 46.000 proiecte de investitii care implica bani publici. Data fiind constrangerea bugetara - cheltuieli de capital mai mici de 5 miliarde euro- este imperativ necesara prioritizarea acestor proiecte de investitii", a confirmat si Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Centrale.

Ministerele au alte prioritati

Pe de alta parte, pentru ministere sunt prioritare alte constructii. Ministerul Economiei, de exemplu, a trecut pe primul loc realizarea centralei hidroelectrice Tarnita-Lapustesti, intr-un top 4 cu investitiile prioritare pe 2011.

"Realizarea centralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti presupune asigurarea de fonduri de investitii de peste 1,164 miliarde euro (fara TVA) si este prevazuta a se face prin atragerea in mod transparent a capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara", precizeaza Ministerul Economiei.

Investitia necesara pentru racordarea la sistemul energetic national a CHEAP Tarnita-Lapustesti a fost evaluata la 135 milioane euro, urmand a fi introdusa in planul de investitii al Transelectrica SA.

Pe urmatoarele locuri in topul Ministerului Economiei se afla Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, Interconectorul Azerbaijan-Georgia Romania (AGRI) si proiectul demonstrativ pentru captarea si stocarea carbonului la SC Complexul Energetic Turceni.

De asemenea, premierul Emil Boc a cerut recent ministerelor, o lista cu cate 4-5 proiecte mari de investitii pentru acest an.

"Pentru 2011, cand exista mult mai multi bani decat in 2010, trebuie stabilit un numar de proiecte care sa poata fi urmarite si finalizate. Mesajul este ca trebuie sa fim in stare sa identificam resursele proprii, sa atragem resursele gratuite care ne asteapta si care sunt in valoare de zeci de miliarde de euro si sa ne definim acele prioritati pe care Romania le poate duce la bun sfarsit in termen de cinci ani, indiferent de ciclurile electorale care vor veni", a spus si Mihai Tanasescu, membru in boardul FMI.



Foto: Intact Images

Guvernul o vrea pe Elena Udrea stapana banilor europeni... Crestere record pentru yen...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x