- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
"In prezent, in Romania exista circa 46.000 proiecte de investitii care implica bani publici. Data fiind constrangerea bugetara - cheltuieli de capital mai mici de 5 miliarde euro- este imperativ necesara prioritizarea acestor proiecte de investitii", a confirmat si Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Centrale.
Ministerele au alte prioritati
Pe de alta parte, pentru ministere sunt prioritare alte constructii. Ministerul Economiei, de exemplu, a trecut pe primul loc realizarea centralei hidroelectrice Tarnita-Lapustesti, intr-un top 4 cu investitiile prioritare pe 2011.
"Realizarea centralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti presupune asigurarea de fonduri de investitii de peste 1,164 miliarde euro (fara TVA) si este prevazuta a se face prin atragerea in mod transparent a capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara", precizeaza Ministerul Economiei.
Investitia necesara pentru racordarea la sistemul energetic national a CHEAP Tarnita-Lapustesti a fost evaluata la 135 milioane euro, urmand a fi introdusa in planul de investitii al Transelectrica SA.
Pe urmatoarele locuri in topul Ministerului Economiei se afla Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda, Interconectorul Azerbaijan-Georgia Romania (AGRI) si proiectul demonstrativ pentru captarea si stocarea carbonului la SC Complexul Energetic Turceni.
De asemenea, premierul Emil Boc a cerut recent ministerelor, o lista cu cate 4-5 proiecte mari de investitii pentru acest an.
"Pentru 2011, cand exista mult mai multi bani decat in 2010, trebuie stabilit un numar de proiecte care sa poata fi urmarite si finalizate. Mesajul este ca trebuie sa fim in stare sa identificam resursele proprii, sa atragem resursele gratuite care ne asteapta si care sunt in valoare de zeci de miliarde de euro si sa ne definim acele prioritati pe care Romania le poate duce la bun sfarsit in termen de cinci ani, indiferent de ciclurile electorale care vor veni", a spus si Mihai Tanasescu, membru in boardul FMI.
Foto: Intact Images