Scaderea dobanzilor si deprecierea monedei nationale atenueaza de obicei impactul masurilor de austeritate asupra cresterii, insa acest efect este mai redus atunci cand dobanzile sunt deja aproape de zero sau cand mai multe tari implementeaza simultan programe de consolidare fiscala, afirma expertii de la Washington.
Aplicand la situatia Romaniei aceasta formula, rezulta ca Banca Nationala a Romaniei ar trebui sa scada dobanda de referinta de la nivelul actual de 6,25%, cea mai mare din Estul Europei. O reducere a dobanzii ar ieftini creditarea in lei si ar deprecia moneda nationala, ceea ce ar da un impuls industriei, care ar deveni mai competitiva.
Dar o astfel de masura ar duce la scumpirea importurilor si deci cresterea inflatiei. Inflatia era estimata initial la 3,5% plus/minus un punct procentual, dar majorarea de TVA de la 19% la 24% a majorat estimarile BNR si ale FMI pana la 8%.
"Razboi monetar international"
Discutiile vin in contextul in care ministrul de Finante al Braziliei a declarat ca lumea se afla "in mijlocul unui razboi monetar international", in conditiile in care mai multe banci centrale din lume depreciaza artificial monedele locale pentru a da produselor din tarile respective avantaj competitiv.
Deja Banca Centrala Europeana si cea din Elvetia au depreciat euro, respectiv francul iar Japonia si Brazilia se chinuie sa tina in fraie cresterile propriilor monede, yenul si realul.
Tot articolul, in Jurnalul National
Alimentele, mai scumpe cu 20% pana la finele anului!... Romania nu iese din prapastie...