"Nu vad un motiv pentru a avea un program la fel de mare precum cel actual, pentru ca nevoia nu mai este aceeasi. In cazul imprumutului actual a fost o situatie de criza, unde exista o mare nevoie de finantare. Va fi cu siguranta o valoare mai mica, dar va trebui sa discutam cu autoritatile suma exacta",
Seful misiunii FMI in Romania a comparat acest tip de acord cu o polita de asigurare. "Ganditi-va la el ca la o polita de asigurare. Cumperi o asigurare pentru masina personala si singura data cand o vei folosi este cand vei suferi un accident. Dar tu speri ca nu vei avea un accident, speri ca vei face o treaba buna conducand masina si ca nu vei avea probleme. Cu toate acestea, uneori, se poate intampla sa ai un accident fara sa fie vina ta. Acesta este motivul pentru care Guvernul ar putea dori un aranjament de tipul precautionary cu FMI", a explicat Franks.
Seful misiunii FMI in Romania a adaugat ca "daca se incheie un aranjament de tipul precautionary stand-by, de fiecare data cand se face o evaluare si board-ul decide ca banii vor fi disponibili, statul nu ia banii si ii duce la Bucuresti la rezerva bancii centrale, ci ii lasa la Washington. Daca ulterior vor exista probleme, atunci suma reprezentand transele aprobate pana la acel punct vor putea fi acordate."
Citeste tot articolul pe Jurnalul!