Fondul Proprietatea nu mai ia banii din Irak

Statul nu va mai vira suma de 865 de milioane de dolari Fondului Proprietatea din datoria pe care o are de recuperat de la Irak, de 977 milioane de dolari, in timp ce alte 25 de companii, printre care Dacia, BCR si Rompetrol, vor incasa 112 milioane de dolari din creanta externa a Romaniei.

Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei stabilea ca sumele rezultate din recuperarea creantelor Romaniei provenite din activitatea de comert exterior derulata inainte de 31 decembrie 1989 trebuie varsate la Fondul Proprietatea.

Romania a semnat, in august 2005, un acord interguvernamental cu Irak pentru plata datoriei tarii arabe, prin care sa fie recuperate cel putin 977 de milioane de dolari, din datoria totala de 2,5 miliarde de dolari, intr-o perioada de maximum 23 de ani. Datoria este achitata esalonat, pana la 31 martie 2028.

Guvernul a decis in 2008 ca, din suma totala recuperata de la Irak, 112,4 milioane de dolari sa fie transferati catre 25 de companii care au derulat relatii comerciale cu Irakul in anii '80 fara ca serviciile prestate de acestea sa fie platite, iar restul banilor sa fie cedati Fondului Proprietatea.

Printr-o noua decizie adoptata insa recent de Guvern, Fondul Proprietatea a fost scos de pe lista beneficiarilor acestor fonduri, fiind mentinute doar cele 25 de companii.

Sursa: Jurnalul National

Ultimele știri