- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România, calculat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a crescut în luna octombrie, faţă de luna anterioară, cu 2,1 puncte, până la valoarea de 48,4 puncte, din cauza scăderii indicatorului anticipatiilor, arată datele publicate luni de CFA România. Analiştii CFA estimează că euro ar putea depăşi nivelul de 4,75 lei în următoarele 12 luni.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească).
În luna octombrie 2018, faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a crescut cu 5 puncte.
Indicatorul condiţiilor curente a crescut marginal, faţă de luna anterioară, cu 0,3 puncte, până la valoarea de 62,5 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul conditiilor curente a crescut cu 3,4 puncte.
Însă, de cealaltă parte, indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 3,3 puncte, pâna la valoarea de 41,3 puncte. Faţă de aceeasi luna a anului anterior, indicatorul anticipaţiilor a crescut cu 5,8 puncte, potrivit specialiştilor.
În ceea ce priveste cursul valutar, peste 80% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, în raport cu euro.
”Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7087, în timp ce, pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7526”, se arată în comunicat.
În prezent, cursul afişat de Banca Naţională a României (BNR) este de 4.6584 lei pentru un euro.
Totodată, rata anticipata a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (noiembrie 2019/noiembrie 2018) a fost estimată la 4,50%.
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a scăzut în octombrie la 4,25%, de la 5,03% în septembrie, în condiţiile în care mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 5,27% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).
”Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât si pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 75%, şi respectiv peste 66%, dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni, anticipată peste 12 luni, este 3,85%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 4,91%”, se arată în comunicatul CFA.
Ca urmare, avand în vedere rata anticipată a inflaţiei, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate n continuare dobânzi real negative, potrivit specialiştilor.
Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România şi al candidaţilor pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA.