Antena Căutare

INS: Venituri medii de 2408 lei/gospodarie si cheltuieli de 2150 lei, pe familie

Conform unei anchete furnizate de Institutul National de Statistica asupra bugetelor de familie, in trimestrul al doilea din acest an, veniturile totale medii lunare au fost de 2408 lei pe gospodarie si 835 lei pe persoana, informeaza Hotnews. Veniturile banesti au fost, in medie, de 1994 lei lunar pe gospodarie (692 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 414 lei lunar pe gospodarie (143 lei pe persoana). Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in aceeasi perioada, de 2159 lei lunar pe gospodarie (749 lei pe persoana) si au reprezentat 89,7% din nivelul veniturilor totale.

Veniturile


In trimestrul II 2011, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 27,2% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 10,2% mai mari fata de ansamblul gospodariilor.

In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 62,3% (60,6% in trimestrul I) din salarii, de 23,5% (24,0%) din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 8,1% din total (9,2% in trimestrul I 2011).

In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 40,9% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (31,1% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 9,8% din veniturile gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor din prestatii sociale (24,9%) si celor salariale (25,7%).

Cheltuielile gospodariilor

Articolul continuă după reclamă

Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in trimestrul II 2011, in medie, de 2159 lei lunar pe gospodarie (749 lei pe persoana) si au reprezentat 89,7% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare etc.). Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere foarte mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei.

Unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenta. Astfel, in timp ce nivelul cheltuielilor totale de consum, medii lunare pe o gospodarie, este mai mare in urban fata de rural cu 444 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 39 lei. Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 42,2% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii.

In urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 18,9% din cheltuielile pentru consumul alimentar.

Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul II 2011, in medie, 43,3% din consumul gospodariilor, in crestere cu 1,3 puncte procentuale fata de trimestrul I 2011.

O componenta a consumului, cu pondere relativ mare in cheltuieli, este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In trimestrul II 2011, acesteia i s-a alocat din cheltuielile totale de consum 19,3%. Cea mai mare parte a cheltuielilor cu locuinta (15,3%) a fost absorbita de consumul de utilitati necesare functionarii si incalzirii locuintei (apa, energie electrica si termica, gaze naturale si alti combustibili). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,3%) si cele pentru educatie (0,7%).

Isarescu: "Asistam la o destructurare destul de rapida"... Ajutoare de stat de peste 185 de milioane de euro pentru producatorii agricoli...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x