Pentru a putea sa-si respecte angajamentul unui deficit bugetar redus, pe care l-a convenit cu FMI, autoritatile de la Bucuresti trebuie sa controleze cu strictete cheltuielile bugetare. Din acest motiv, o eventuala majorare a salariilor in sectorul public ar trebui sa fie modesta, apreciaza seful Delegatiei FMI, Jeffrey Franks.
Miercuri, boardul FMI a aprobat cea de-a patra evaluare a acordului preventiv cu Romania si a pus la dipozitie o noua transa, de 505 milioane euro.
Presedintele Traian Basescu, a spus, recent, ca reintregirea salariilor bugetarilor se poate realiza incepand cu luna iunie a acestui an, in conditiile mentinerii tintei de deficit bugetar pentru 2012, de 1,9% din PIB, si ajustarii cheltuielilor materiale si a banilor care mergeau pentru campania electorala.
La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a declarat, in urma cu doua saptamani, ca analizeaza mai multe scenarii pentru cresterea veniturilor populatiei, inclusiv combinarea unei cresteri salariale cu o reducere a CAS, insa acestea depind de rezultatele bugetare ale primului trimestru.
O crestere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de doua miliarde de lei, a spus Bogdan Dragoi. De asemenea, acesta a declarat ca impactul unei eventuale scaderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012.
Salariile bugetarilor au fost reduse cu 25% la mijlocul anului 2010, ca parte a masurilor de austeritate pentru echilibrarea bugetului, iar la inceputul anului 2011 au fost majorate cu 15%. Tinand cont de baza de raportare la care s-a aplicat majorarea, salariile de baza ale bugetarilor sunt acum mai mici cu 13,75% fata de vara lui 2010.
Sursa: Antena3.ro
Foto: Intact Images
Romanii isi mai pot plati taxele si impozitele reduse pana la sfarsitul lunii martie... VIDEO! Muncitorii de pe santierul autostrazii Arad - Nadlac, neplatiti...