Antena Căutare

Jeffrey Franks: "Cresterea economica a Romaniei este lenta. Nu toti banii s-au intors acolo unde era nevoie"

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a facut o analiza a situatiei macroeconomice din Romania, afirmand ca s-au inregistrat unele mici progrese, insa existe si puncte slabe, unul dintre ele fiind proasta administrare a banilor. "Romania mai are nevoi care inca nu au fost indeplinite. Nu toti banii s-au intors acolo unde era nevoie", a declarat oficialul FMI.

Potrivit reprezentantului FMI, semnalele pozitive au fost scaderea ratei somajului si cresterea in sectorul privat, insa in continuare nu sunt suficiente locuri de munca pentru tineri si "ca sunt multe provocari in orizontul apropiat care ar putea impiedica revenirea economiei."


Franks a mai spus ca "fara masuri politice si productivitate nu putem vorbi despre cresteri salariale", dar ca "este loc pentru o oarecare crestere calibrata a salariului minim".

Delegatul FMI in Romania a apreciat ca, desi Romania a avut o crestere economica in ultimul an, aceasta nu este suficienta, fiind necesara una suplimantara. "Vestea buna este ca Romania este din nou pe crestere economica. Estimam o crestere economica in 2012 de 2,5% in 2012. Vestea proasta este ca economia nu are destula forta. Crestea este prea lenta. Nu este suficient pentru Romania. O alta veste proasta este ca sunt multe provocari in orizontul apropiat care ar putea impiedica revenirea economiei. Totusi, pe piata muncii se intrevad semnale pozitive. Rata somajului a scazut de la 8%, la 7%. Salariul real, care a scazut in mediul privat, va reveni pe crestere. Somajul va fi stabil sau ar putea scadea in urmatoarele trimestre. Angajarile in mediul privat au fost slabe in 2009 si 2010, dar isi revin", a declarat seful misiunii FMI in Romania Jeffrey Franks.

Pensiile si salariile ar putea creste din luna aprilie. Premierul Emil Boc a fost mandatat, luni, de conducerea coalitiei, sa negocieze cu FMI majorarea pensiilor si salariilor, a anuntat prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde.

Oficialii FMI au recomandat guvernului, dupa ultima misiune in Bucuresti, din noiembrie anul trecut, sa majoreze, in acest an, salariile si pensiile, daca bugetul o va permite.

foto: Intact Images

Jeffrey Franks: Romania este ca o nava iesita din furtuna reparata, dar urmeaza alta furtuna... Ultima sansa pentru imprumuturile bancare in baza normelor actuale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x