Fermierii se gandesc sa-si vanda vitele din cauza ca pretul furajelor a crescut foarte mult. Spun ca nu se merita sa mai creasca vaci si sunt nevoiti sa renunte la aceasta activitate. Cei care castiga de pe urma acestui fapt sunt patronii de abatoare.
Acestia cumpara animalele taranilor la preturi de nimic. O vaca de 300 de kilograme se vinde cu aproximativ 1.500 de lei. Totusi, nu toate animalele pot fi cumparate deoarece si vanzarea de carne a scazut.
In consecinta, productia de lapte scade de la o luna la alta. Mai exact, in luna august s-a colectat cu peste 7.000 de tone de lapte mai putin fata de iulie. Iar fata de aceeasi perioada anului trecut, productia a fost cu 105 mai mica. Oficialii Ministerului Agriculturii au acordat mai multi bani in speranta ca-i vor convinge pe crescatori sa-si pastreze animalele.
Problema laptelui romanesc nu se incheie aici. Din 2014, vor disparea cotele de lapte impuse de Uniunea Europeana, iar strainii vor produce mult si ieftin. In prezent, taranul raman isi vinde laptele cu, in medie, un leu si jumatate litrul. Mai mult cu 40 de bani fata de inceputul anului.
Romanii nu sunt mari consumatori de lapte. roman bea in medie nici sapte litri de lapte intr-o luna. Jumatate fata de consumul inregistrat in tarile europene, unde o persoana consuma lunar 14-15 litri de lapte.