Antena Căutare

M. Walde: Modul guvernului de a gasi solutii este straniu

Directorul general al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (CCIRG) critica lipsa de stabilitate fiscala si a unui sistem de educatie pro­fe­sio­na­la. Intr-un interviu pen­tru “Financiarul“, Marko Walde spune ca, fara o retehnologizare industriala prin inter­mediul fondurilor UE, produ­catorii ger­mani vor fugi din Romania inspre tari mai ieftine.

Intrebare (I): In ce consta activitatea Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane?
Marko Walde (R): Camera functioneaza din 2002, cand a fost infiintata. Avem trei activitati principale. Prima o reprezinta serviciile de consultanta la intrarea pe piata - pentru firmele germane care vor sa intre pe piata romaneasca, dar si pentru firmele romanesti care vor sa intre pe piata germana. A doua se refera la firmele care sunt deja active pe piata si au succes - in cazul acestora facem networking si comunicare de business germano-roma­na. In acest moment, suntem cea mai ma­re camera bilaterala din Romania, cu pes­te 500 de membri. A treia activitate a noastra este reprezentarea intereselor. Asta inseamna ca atunci cand conditiile in­vestitorilor pe piata romaneasa se de­gra­deaza si consideram ca statul intervine in mod eronat, incercam sa intervenim pentru a imbunatati conditiile investi­torilor si mai ales pentru a impulsiona investitiile in Romania. Este foarte im­portant in toate cele trei activitati ca noi suntem o camera bilate­rala - si pentru Germania, si pentru Ro­mania. Germania este partenerul co­mercial numarul 1 al Romaniei din 2007, de la aderarea la UE. Dorim sa sustinem mai departe acest lucru si sa-l impulsionam.

I: Cate dintre cele peste 500 de companii reprezinta capital german si cat de reprezentative sunt ele pentru ansamblul capitalului german din Romania?
R: Acest lucru este destul de greu de aflat, dar pentru noi nu este neaparat important. Cred ca cea mai mare parte a lor reprezinta capital german.

Inainte de a veni in Romania, am lucrat la Camera bilaterala din Polonia si parerea mea este ca procentul firmelor romanesti din CCIRG este mai mare decat procentul firmelor poloneze de la Camera din Polo­nia. Deci firmele romanesti sunt foarte bine reprezentate in Romania. Desigur, majoritatea sunt firme germane.

I: Dati-ne cateva exemple de companii mari sau investitii mari care au venit in Romania prin intermediul Camerei.
R: Vreau sa clarific faptul ca economia germana este reprezentata in proportie de 85% din IMM-uri. Desigur, noi vrem sa impulsionam si investitorii mari, dar ne axam in principal pe firmele mici si le sustinem sa vina in Romania. Nu vrem sa nominalizam acum anumite firme, dar momentan sustinem companii din dome­niul auto. De asemenea, avem servicii de cautare de personal si de cautare de ampla­sament pentru firme mari din Ger­mania...

CITESTE tot interviul in Financiarul!

Fondul Proprietatea, lasat fara creantele pe care Romania le are dinainte de 1989... Leul recastiga din terenul pierdut in fata euro...
Alimente care susțin sănătatea orală. Acestea te ajută să ai dinți puternici și un zâmbet frumos
Există mai multe alimente care susțin sănătatea orală, potrivit dentiștilor. La fel de...
Horoscopul zilei de 6 iunie 2023. Racii trăiesc o perioadă frumoasă în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 6 iunie 2023 spune că Racii trăiesc o perioadă frumoasă în viața lor....
Parteneri
Mesaje și felicitări de Ziua Învățătorului
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x