In timp ce China, Japonia, Brazilia si Mexicul, tara care detine presedintia rotativa a G20, au sugerat ca sunt dispuse sa ajute "Zona euro", SUA inca nu a dat semne ca ar vrea sa contribuie.
Marii exportatori din China si Japonia au dat semnale clare ca sunt pregatite sa participe la rezolvarea crizei din "Zona euro", in contextul scaderii cererii in UE. Dar ministrul japonez al Finantelor a spus ca are o conditie: UE sa creeze un mecanism de protectie mai solid.
Subsecretarul Trezoreriei SUA pentru afaceri internationale, Lael Brainard, a declarat insa, in Congresul SUA, ca Administratia de la Washington nu doreste suplimentarea fondurilor disponibile FMI.
De asemenea, economistii apreciaza ca americanii, chinezii si japonezii vor cere, probabil, inca odata liderilor euro sa angajeze mai multe resurse proprii in solutionarea crizei datoriilor de stat inainte de a cere ajutor din afara.
In acelasi timp, oficialii europeni vor face presiuni, in cadrul summit-ului din Mexico City, pentru a determina celelalte state G20 sa suplimenteze contributiile la Fondul Monetar International (FMI) pentru a ajuta la rezolvarea crizei, potrivit analistilor.
Iar directorul general al FMI, Christine Lagarde a anuntat inaintea summit-ului ca vrea suplimentarea resurselor Fondului cu 500 miliarde de dolari.
Rompetrol majoreaza pretul carburantilor... Petrolul Brent, la maximul ultimelor 9 luni!...