In plus, 19% dintre organizatiile cu activitati in Romania angajeaza expati in pozitii de management iar "88% dintre angajatori considera ca atat mediul de afaceri cat si guvernele ar trebui sa intreprinda mai multe demersuri de diminuare a tendintei de migrare a fortei de munca in afara granitelor si sa atraga categoriile-cheie de emigranti inapoi in tara", se mai arata in studiu.
„Atat pentru Romania, cat si pentru celelalte tari din Estul Europei, eliminarea restrictiilor de pe pietele muncii din Vest (2012-2015) va amplifica in anii ce urmeaza nevoia aplicarii de noi strategii de comunicare prin care sa oferim suficiente motive pentru atragerea emigrantilor inapoi pe pietele de munca autohtone. Va fi un efort in aceeasi masura public si privat, determinat de deficitul acut de personal talentat din ambele sectoare, deficit accentuat de tendinta crescuta de emigrare din Romani", a declarat Valentin Petrof, managerul pe Romania al companiei.
Firmele au nominalizat Germania (11%), Italia (9%) si Spania (6%) drept principalele trei tari pe care le considera drept amenintari in priivnta competitivitatii economice si migratiei populatiei.
De asemenea, Romania e in topul statelor unde migrarea aduce ingrijorari asupra disponibilitatii fortei de munca locale. Pe primul loc se afla Bulgaria (73%) iar podiumul e ocupat de Grecia (72%) si Turcia (64%). Romania urmeaza cu 56%, alaturi de Italia (55%), Irlanda (53%) si Slovenia (53%).
Citeste continuarea articolului in Jurnalul!
Foto: Intact Images
73 000 de ajutoare sociale, taiate de Ministerul Muncii... Gaz de France va construi un parc eolian de 48 MW in judetul Braila...